"Bolje ikad nego nikad, bolje iko nego niko": Šta znači preporuka ombudsmana protiv policajaca koji su se povukli pred batinašima u Šapcu pre godinu dana 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

Nakon što su institucije godinu dana ćutale o incidentu tokom prošlogodišnjeg protesta u Šapcu, jedan državni organ je progovorio – Zaštitnik građana je doneo zaključak u kojem se postupanje policije karakteriše kao “zakasnelo, nesavesno i neefikasno”.

Incident o kojem je reč dogodio se pre tačno godinu dana, 27. novembra, kada su na mostu u Šapcu građani blokirali izlazak iz grada u sklopu ekoloških protesta koji su se održavali širom zemlje.

Kako je moglo da se vidi na brojnim snimicima koji su naknadno objavljeni, policija koja je obezbeđivala skup se povukla neposredno pre dolaska grupe ljudi koja je fizički napala protestante.

Godinu dana kasnije, Zaštitnik građana je preporučio policiji da protiv odgovornih pokrene disciplinske postupke.
Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i bivši gradonačelnik Šapca je tog dana bio na protestima.

“Bolje ikada, nego nikada i bolje iko, nego niko”, kaže za Danas komentarišući zaključak Zaštitnika građana.

“Dobro je što je Zaštitnik građana i zvanično utvrdio ono što je cela Srbija videla istoga trenutka, pre godinu dana. Vlast je angažovala kriminalce da napadnu i prebiju građane na mirnom protestu. Tim kriminalcima su komandovali funkcioneri SNS-a. Policija je dobila naredbu da se povuče. Onda su ove kabadahije nasrnule na ljude sa malom decom motkama i gumenim čekicima. Niko nije odgovarao za ovakvo divljanje vlasti. Podneli smo mnogo krivičnih prijava, a tužioci sramno ćute. Zato je dobro da je Zaštitnik građana nešto zvanično rekao. Siguran sam da će, pre ili kasnije, svi odgovorni odgovarati”, navodi Zelenović.

Šabački advokat Aleksandar Mijailović, komentarišući ovaj zaključak, ističe da ima podeljeno mišljenje.

– S jedne strane, postoji izreka koja kaže da pravda koja se predugo čeka nije pravda. S druge strane, mora se priznati da jeste neki napredak to što je jedan državni organ konstatovao propuste u postupanju policije, navodi Mijailović.

Ipak, on navodi da je skeptičan povodom toga da li će zaključak Ombudsmana dovesti do nekih opipljivih posledica.

– Praksa pokazuje da se preporuke Zaštitnika građana tretiraju različito. Moramo sačekati reakciju u prvom redu policije, pa i tužilaštva, da bismo mogli da zaključimo da li će ovo imati ikakvog efekta, ističe Mijailović napominjući da sumnja da će odgovorni policajci disciplinski odgovarati.

Informaciju o zaključku Zaštitnika građana, nije podelila ova institucija, već grupa nevladnih organizacija okupljenih u platformu Tri slobode.

Kako se navodi u saopštenju, u postupku kontrole nad radom MUP-a Srbije, Zaštitnik građana je ustanovio da je policija u Šapcu načinila više propusta, usled kojih “nije na vreme sprečeno teže narušavanje javnog reda i mira i izvršenje više krivičnih dela”, a što je imalo za posledicu “lake i teške telesne povrede kod više građana, kao i imovinsku štetu na većem broju vozila”.

S tim u vezi, Zaštitnik je MUP-u naložio da pokrene disciplinske postupke protiv policijskih službenika koji su postupali po pozivima građana, kao i da ga izvesti o ishodu navedenih postupaka.

U Šapcu će sutra, na godišnjicu protesta, biti organizovano novo protestno okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari