Sagovornici Danasa: Nerealni Kurtijevi rokovi za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije 1foto snapshot youtube - EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL - Beta/Miloš Miškov

„Tvrdnja premijera vlade Republike Kosova Albina Kurtija da je mart mesec naredne godine rok za normalizaciju odnosa, odnosno međusobno priznavanje sa Srbijom u suprotnosti je sa onim šta izjavljuju zvaničnici EU“, ističe za Danas Fatmir Šeholi, direktor nevladine organizacije Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa. A Dragomir Anđelković, politički analitičar sumnja da će srpska vlast do marta proceniti da li je dovoljno otupila protivljenje većinske Srbije, kosovskoj kapitulaciji.

Da podsetimo premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da na proleće 2023. očekuje međusobno priznanje Srbije i Kosova. Za podgoričku gradsku TV naveo je i da bi sporazum Beograda i Prištine, koji podseća na onaj koji su sklopile dve Nemačke nakon Drugog svetskog rata, trebalo da omogući integraciju Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije.

Te njegove tvrdnje negirao je Petar Petković, direktor kancelarije za KiM, navodeći da Kurti obmanjuje javnost, jer nema rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Šeholi podseća da zvaničnici EU, ali i SAD-e tvrde da rokove ne postavljuju oni i da je to isključivo u nadležnosti dogovora između Kosova i Srbije.

„U tom smislu niko do sada nije čuo od zvaničnika Beograda da je mart mesec 2023 rok za normalizaciju. Naprotiv, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se prvo primenjuju obaveze preuzete u Briselu, pa potom videćemo šta dalje. Te, zbog toga, smatram da tvrdnje Kurtija imaju minimalnu šansu da se obistine“, ističe sagovornik Danasa.

Dodaje da je njegov Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa pre dva dana poslao svoj stav svim međunarodnim činiocima, koji su uključeni u dijalog Kosova i Srbije.

„Taj stav glasi da jedino rešenje koje će biti obavezujuće za obe strane je održavanje međunarodne konferencije u Vašingtonu, gde bi glavnu ulogu imale SAD-e. Smatram da EU nema šta više da nudi dijalogu i da Amerika treba da preuzme celokupnu situaciju u svojim rukama, dok nije kasno“, navodi Šeholi .

Pojašnjava da smo svedoci da je sever Kosova danas bez kosovskih institucija i veoma je opasno da taj deo Kosova postane „bure baruta“ sa nesagledivim posledicama.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar smatra da je nepopularno u ovom trenutku govoriti o nekim rokovima .

„To mogu da znaju samo oni koji postavljaju rokove i oni koji na njih pristaju. A što se Vučićevog režima tiče, on očito pristaje da Zapadu, na čelu sa SAD daje ogromne ustupke koji Kosovo sve više udaljavaju od ostatka Srbije, ali jako pazi da to tako radi da što veći broj građana Srbije drži u zabludi da brani Kosovo“, navodi Anđelković.

Sagovornik Danasa, napominje i da će srpska vlast do marta proceniti šta dalje.

„Sumnjam da će vlast do marta proceniti da je dovoljno otupila protivljenje većinske Srbije kosovskoj kapitulaciji, pa da će imati hrabrosti da im otvoreno prizna šta zapravo već godinama radi“, zaključuje Anđelković u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari