Nova vest
Fudbal

Subota, 26.11.2022.

18:55

Mbape poslao Francusku u 1/8 finala! VIDEO

Fudbaleri Francuske savladali su Dansku rezultatom 2:1 i plasirali se u osminu finala Svetskog prvenstva.

Izvor: MT

Autor: MT

Mbape poslao Francusku u 1/8 finala! VIDEO
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Aktuelni šampioni planete su tako postali prvi koji su obezbedili drugu fazu Mundijala u Kataru.

Junak "trikolora" bio je Kilijan Mbape, koji je mrežu Kaspera Šmajhela pogađao u 61. i 86. minutu utakmice.

Jedini strelac, posle kornera, za skandinavski tim bio je Andreas Kristensen u 68. minutu.

Francuska je bila konkretnija, imala više prillika, doduše ni Danci nisu sedeli skrštenih ruku u susretu na stadionu "974".

Ipak, Francuska je zasluženo stigla do šestog boda, koji joj garantuje prolazak. Danskoj, koja ima jedan bod kao Tunis, za to to biti potrebna pobeda u poslednjem kolu protiv Australije, koja ima tri poena.

Od samog početka utakmice igralo se relativno otvoreno, i jedni i drugi su verovali u svoj način igre, a konkretniji su bili Francuzi.

Tim Didijea Dešana imao je dvocifren broj pokušaja ka golu Šmajhela u prvom poluvremenu, ali nijedna prilika ne može se okarakterisati kao stopostotna.

Prva opasnost za skandinavsku ekipu bila je u 13. minutu, kada je Varan posle kornera probao glavom, ali je Kristensen intervenisao.

Nakon nešto mirnijeg perioda, ušlo se u deo mela u kojem su Danci bili vrlo oštri, a žute kartone zaradili su Kristensen i Kornelijus.

Novi pokušaj glavom uskoro je imao Rabio, da bi udarac ubrzo oprobao i Žil Kunde na drugoj stativi.

Danska je prvi šut imala u 36. minutu, kada je posle kontre i proigravanja Hojbjerga, Korneliju snažno šutirao pored gola Lorisa.

Do pauze, Francuska je pretila preko Žirua, odnosno Mbapea, koji je nakon povratne lopte Dembelea, lansirao loptu preko prečke.

Početak nastavka nam nije doneo preterano mnogo interesantnih momenata, osim jedne kontre Mbapea, koji se stuštio ka golu rivala.

Bilo je to u 60. a samo minut kasnije, zvezda Pari Sen Žermena je postigao gol, drugi na ovom šampionatu.

Lepo je kombinovao sa Teom Ernandezom, koji se ubacio u prazan prostor, "zavrnuo" nazad do Mbapea, koji je šutirao desnom nogom i savladao Šmajhela.

Danska se odmah nakon primljenog gola trgla, konsolidovala redove i vrlo brzo, u 68. minutu, stigla do izjednačenja.

Joakim Andersen je centrirao iz kornera, lopta je pala u petercu, a onda i tačno na glavu Anreasu Kristensenu, koji ju je ispred Adrijena Rabio poslao u mrežu Uga Lorisa.

Dancima je malo falilo da stignu do potpunog preokreta, ali je u 73. minutu Lindstrom iz dobre pozicije šutirao pravo u Lorisa.

Nastavili su u istom ritmu i jedni i drugi, a nakon dobrih pokušaja Čuamenija, naročito Rabioa, na drugoj strani je stativu pogodio Brajtvajt.

Kraj regularnog dela utakmice bio je blizu, a pre njega, u 86. minutu, Mbape je opet stupio na scenu i dao još jedan gol.

Na desnoj strani je loptu dobio Koman, dodao Grizmanu, a ovaj odlično centrirao pred gol Danske. Između Šmajhela i Rasmusa Kristensena, ubacio se Mbape i loptu sproveo u mrežu, te tako Francuzima doneo pobedu i plasman u narednu fazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve