Kina: Narod želi mir

Kineska vlada saopštila je da su rezultati danas održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni deo javnog mnjenja na tom ostrvu za mir.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.11.2022.

17:35

Kina: Narod želi mir
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kineska vlada saopštila je da narod želi mir, stabilnost i dobar život, nakon što je vladajuća Demokratska napredna partija ostvarila loše rezultate na glasanju.

Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju, saopštila je Kineska kancelarija za Tajvan, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua, preneo je Rojters.

Predsednica Tajvana Cai Ing Ven podnela je ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima.

Ona je rekla je da su ovi izbori više od lokalnog glasanja, jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom.

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobedila je na lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi na izborima za gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana.

Od 2008. do 2016. vladajuća partija na Tajvanu, Kuomintang, održavala je dobre veze sa Kinom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing Ven, iz Demokratske napredne stranke.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine, ne isključujući upotrebu sile ukoliko bude potrebno.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: