');
Blic Biznis Privreda i finansije

"ADANI GRUPA" PRIKUPLJA 2, 5 MILIJARDI DOLARA Kompanija Gautama Adanija se širi se na nova područja "najvećom javnom ponudom deonica u Indiji ikada"

Poslovno carstvo indijskog milijardera Gautama Adanija planira da prikupi skoro 2,5 milijardi dolara novom ponudom deonica, dok se širi na nova područja.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
   Foto: Cameron Liard / EPA;

"Adani Enterprises", vodeća kompanija "Adani grupe", saopštila je preko berze u petak da je njen odbor dao odobrenje za prikupljanje 200 milijardi rupija (2,45 milijardi dolara) izdavanjem novih deonica. "Reuters" piše da bi to bila najveća naknadna javna ponuda deonica Indije ikada.

Blic preporučuje

Adani, najbogatiji čovjek Azije, brzo je proširio svoj portfelj kompanija od početka pandemije, preuzimajući poslove u oblastima od proizvodnje cementa do aerodroma. On je, prema Blumbergovom indeksu milijardera, trenutno treći najbogatiji čovjek na svetu, sa procenjenim bogatstvom od 126 milijardi dolara.

- Adaniju je potreban kapital na nivou holding kompanije. Potreban im je novac za mnoge nove inicijative koje započinju, akvizicije i za nove projekte - rekao je Reuters izvor upoznat sa prikupljanjem kapitala.

Foto: shutterstock

Adani, koji je napustio fakultet, nakratko je postao drugi najbogatiji čovjek sveta u septembru, prema "Bloomberg Billionaires Indexu", pretekavši osnivača Amazona Džefa Bezosa. Njegovo bogatstvo je do sada ove godine poraslo za 51 milijardu dolara, prema tom indeksu.

Akcije sedam kompanija "Adani grupe" – u sektorima od luka do elektrana – porasle su između 10 odsto i 260 odsto u prvih 10 meseci ove godine.

Ogroman rast konglomerata, međutim, podstaknut je prekomernim zaduživanjem od 30 milijardi dolara, što ga čini jednom od najzaduženijih kompanija u zemlji, što je izazvalo zabrinutost među analitičarima. Od deoničara će se tražiti da odobre novu emisiju deonica putem glasačkih listića, navodi "Adani Enterprises u podnesku od petka.

(Izvor: Investitor)

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.