Robert Levandovski

Reuters

Saudijska Arabija se probudila iz sna – posle velike pobede nad Argentinom, azijska reprezentacija nije uspela da napravi još jedno iznenađenje.

Poljska ju je savladala u drugom kolu grupe C (2-0), a Robert Levandovski, najbolji igrač ove evropske selekcije, pamtiće ovaj meč do kraja života.

Napadač Barselone, koji je u dosadašnjoj karijeri postigao biše od 600 golova, nikada ranije nije bio strelac za nacionalni tim na Mundijalima, a u remiju sa Meksikom u prvom kolu turnira u Kataru promašio je i penal.

Zbog toga je gol koji je postigao u 82. minutu proslavio u suzama, a nekoliko minuta kasnije imao je šansu da se još jednom upiše u strelce, ali ga je saudijski golman Mohamed Al Ovais zaustavio u toj nameri.

Poljska je na meču imala još dvojicu heroja – Pjotra Zjelinskog, koji je u prvom poluvremenu doneo prednost, kao i golmana Vojčeša Ščensnog, koji je odbranio penal u samom finišu tog dela igre.

U prvom meču dana Australija je ponovo postigla jedan gol, kao i u prvom kolu turnira protiv Francuske, ali je za razliku od tog ubedljivog poraza protiv svetskog šampiona, taj pogodak ovoga puta bio dovoljan da se savlada Tunis.

Čovek odluke bio je Mičel Djuk, koji je pogotkom u 23. minutu sjajnim šutem glavom doneo prvi trijumf Australijancima na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Ovom pobedom „kenguri“, kako je nadimak australijske selekcije, vratili su nadu da mogu do prolaza u osminu finala Mundijala u Kataru, pošto će u poslednjem kolu u direktnom okršaju sa Danskom verovatno odlučivati o putniku u doigravanje.

Austrajilanci slave gol

Abir Sultan/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Australija sada ima tri boda, kao i Francuska, koja meč drugog kola protiv Danske igra kasnije danas, dok Tunis nije uspeo da napravi još jedan dobar rezultat posle nerešenog ishoda protiv Danske.

Selekcija iz Afrike bila je ofanziva u čitavom drugom poluvremenu, ali nije uspela da probije blok disciplinovanih Australijanaca.

FIFA pravda sudijske odluke: Ronaldo je „genije da iznudi penal“

Ronaldo

Reuters

Mnogo kritika pretprele su sudije posle utakmice Mundijala između Portugala i Gane, koju je evropska selekcija pobedila rezultatom 3-2.

Kristijano Ronaldo postigao je gol iz penala, postavši prvi fudbaler koji je pogađao na pet različitih Mundijala, ali način na koji je to uradio nije se svideo selektoru Gane Otou Adou.

Portugalac je prvo iznudio penal, pa ga je pretvorio u gol, a Ado je poručio da to „nije bio penal“.

„Sudija je svirao penal, koji nije bio penal – svi su to videli. Zašto? Zato što je to Ronaldo ili nešto drugo“, pitao se Ado.

Iz Svetske fudbalske organizacije (FIFA) poručuju da ne treba kriviti sudiju, već dati zasluge Ronaldu, koji je pokazao da je „totalni genije“ da iznudi penal.

„Možda napadači postaju pametniji? Penal koji je iznudio Ronaldo – ljudi mogu da pričaju šta hoće o njemu, ali pametno je sačekao taj sekund, dodirnuo loptu, izdužio nogu i izazvao kontakt“, opisao je Sandej Olise, zvaničnik FIFA i bivši reprezentativac Nigerije.


Click here to see the BBC interactive


Pročitajte naše ostale priče o Svetskom prvenstvu:


Pogledajte video

„Pešačio sam 1.600 kilometara do Svetskog prvenstva u Kataru“
The British Broadcasting Corporation

Click here to see the BBC interactive


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari