25. novembar  2022. 13.42  | Izvor: Tanjug

Ukrenergo: U pogonu sve nuklearke pod ukrajinskom kontrolom

KIJEV -

Sve tri nuklearne elektrane u delu Ukrajine koji je pod kontrolom ukrajinske vlade ponovo su u pogonu i priključene su na glavnu električnu mrežu, saopštila je ukrajinska elektrodistribucija Ukrenergo, objavio je danas Gadijan.

Izvršni direktor Ukrenerga Volodimir Kudricki rekao je juče da će prekidi u sanbdevanju strujom biti unapred najavljivani ukoliko ne bude naglog pogoršanja situacije.

zaporozje, ukrajina, nuklearka,

Sve tri nuklearne elektrane koje se nalaze na neokupiranoj teritoriji rade i za jedan do dva dana dostići će normalan planirani kapacitet , a očekuje se da će biti moguće da se vrati režim planiranih nestanaka struje umesto hitnih, rekao je Kudricki.

On je naveo da je sada energetski sistem potpuno integrisan i da su svi regioni povezani, kao i da je ukrajinska elektromreža ponovo povezana sa energetskim sistemom EU. Kudricki je pozvao Ukrajince da štede struju koliko je god to moguće.

U ruskim raketnim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu 23. novembra teško je oštećena elektromreža, tako da je nastao prekid u snabdevanju iz nuklearnih i hidroelektrana, a u Kijevu je izazvana najveća šteta na elektromreži od početka rata.