Vest je uzdrmala modni svet: „Guči“ napustio Alesandro Mikele, čovek koji ima hipi viziju mode i briše granice među polovima

24.11.2022

17:42

0

Autor: Z. A.

Brend bez njega neće biti isti

Vest je uzdrmala modni svet: „Guči“ napustio Alesandro Mikele, čovek koji ima hipi viziju mode i briše granice među polovima
Alesandro Mikele - Copyright Profimedia

U zvaničnoj objavi francuske grupacije „Kering“ potvrđeno je kako kreativni direktor „Gučija“ Alesandro Mikele napušta tu poziciju, ali i modnu kuću nakon punih sedam godina. Ko će ga zamijeniti u toj ulozi, još nije poznato

Punih sedam godina proveo je kao kreativni direktor poznate modne kuće, a danas je najavljeno kako Alesandro Mikele iz nje i odlazi. U „Gučiju“ nakon ovog više ništa neće biti isto, a njegov naslednik imaće i te kako težak zadatak. Javnosti se putem službene objave, u ime „Keringa“, obratio Marko Bizarri, koji je rekao:

- Imao sam sreću što sam dobio priliku da upoznam Alesandra krajem 2014. i od tada imali smo to zadovoljstvo da radimo zajedno na „Gučijevom“ i više nego uspešnom putu poslednjih osam godina. Želio bih da mu se zahvalim za 20 godina odanosti „Gučiju“ i za njegovu viziju, odanost i bezuslovnu ljubav prema ovoj jedinstvenoj kući tokom svog mandata kao kreativni direktor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

S fotografijom na kojoj se klanja svojim poštovaocima, na Instagramu se oglasio i sam Mkele i uz to napisao: - Postoje trenuci kada se putevi raziđu zbog različitih perspektiva koje svako od nas može imati. Danas se završava jedno izuzetno putovanje koje je trajalo više od 20 godina za mene unutar kompanije kojoj sam neumorno posvetio svu svoju ljubav i kreativnu strast. Tokom ovog dugog razdoblja „Guči“ je bio moj dom, moja porodica. Ovoj proširenoj porodici, svim pojedincima koji su je čuvali i podržavali, upućujem najiskrenije hvala, najveći i najsrdačniji zagrljaj.

„Guči“ će do daljeg, dok ne pronađu osobu koja im u potpunosti odgovara sa svojim vizijama, nastaviti da vodi tim dizajnera.

Misteriozni genije Alesandro Mikele na mestu kreativnog direktora nasledio je Fridu Đijanini, a njegovim dolaskom modna kuća „Guči“ doživela je nezapamćen procvat postavši glavni predvodnik trendova.

Profimedia
 

Jedan od njegovih prvih poteza u modnoj kući „Guči“ bilo je vraćanje „njegovog grba“ u znaku dvostrukog slova G u mekšoj i okruglijoj varijanti smeštenoj na komadima poput kaiševa, torbi, a zatim i na odeći. Nakon što je preuzeo mesto kreativnog direktora modne kuće „Guči“ u januaru 2015. godine, Alesandru je pošlo za rukom da se otarasi seksi imidža brenda koji je nekad slavio Tom Ford, a nakon njega i Frida Đijanini, istražujući jednu novu romantičniju, zaigraniju modnu stranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

– Kada sam došao na čelo „Gučija“, doslovce sam sve pokušao uništiti – svojevremeno je izjavio Alesandro. – Nikad nisam želeo da postanem kreativni direktor. Imam veliko poštovanje prema svom životu, a posao kreativnog direktora može postati upravo to – celi tvoj život.

 

Poziciju kreativnog direktora „Gučija“ Alesandro Mikele shvatio je i te kako ozbiljno, o čemu dovoljno govore pozitivni podaci prodaje i zadovoljni izrazi lica vlasnika brenda, francuske grupacije „Kering“. Polako ali sigurno Mikele je razvijao svoju, kako je sam naziva, „hipi renesansnu ideju mode“, a u samo nekoliko meseci od predstavljanja debitantske kolekcije, modni svet u potpunosti je prihvatio njegov prenatrpan, retro senzibilitet.

Ipak, njegov modni izraz mnogi opisuju kao boemsko senčanje polnih granica, osim samog dizajnera koji tvrdi da je poprilično ravnodušan prema androginoj ideji.


– Mnogo ljudi govore o modnom mešanju polova. Ta ideja mene lično ne zanima. Kada govorimo o lepoti, seksualnost je manje bitna. Uvek započinjem da radim od samog pojma lepote i romantike, a kada pokušate raditi s lepotom, s dušom, s tom vrstom estetskog pristupa, seksualnost se u potpunosti briše – priznao je Alesandro.

Čast da prva u svetu slavnih odene Alesandrove krpice, pripala je slavnoj Bijonse. Za nastanak neočekivanog spota „Formation“, a njen primer sledile su i ostale slavne osobe - od kraljice Elizabete do prve dame Amerike, Mišel Obame.

Hoće li njegov odlazak ponovo uzdrmati ovu slavnu modnu kuću, znaćemo uskoro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gucci

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike