Svijet

Merkelova otkrila detalje o Putinu

Merkelova otkrila detalje o Putinu
Foto: Arhiva | Merkelova otkrila detalje o Putinu

BERLIN - Bivši njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je željela da sazove razgovore Evrope i ruskog predsjednika Vladimira Putina u godini prije vojnog napada na Ukrajinu, ali da nije bilo mogućnosti da utiče na ruskog lidera na kraju svog mandata.

Merkelova je rekla "Špiglu", da su ona i francuski predsjednik Emanuel Makron planirali da organizuju nezavisni format za razgovore Putina sa Evropskim savjetom 2021, što je bilo posljednje ljeto njenog mandata.

"Ali, više nisam imala snagu da to poguram, jer su svi znali: ona odlazi na jesen", izjavila je Merkelova za pomenuti njemački sedmičnjak, prenosi Srna.

Ona se povukla iz politike poslije 16 godina na vlasti u Njemačkoj, nakon izbora u septembru 2021. godine i nakon što je u decembru predala ovlaštenja Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske unije.

Prisjećajući se svoje posljednje posjete Moskvi u avgustu 2021, Merkelova, koja tečno govori ruski, rekla je "Špiglu":

"Osjećaj je bio jasan - u smislu političke moći, gotovi ste. Za Putina je važna samo moć".

Komentarišući svoj odlazak sa političke scene, ona je rekla da je "došlo vrijeme za novi pristup" jer njena vlada nije ostvarila napredak, ne samo u Ukrajini, nego i kada je riječ o sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije