Politiko: Amerikanci procenjuju da bi Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje u napadu sa masovnim žrtvama 1Foto: AP Photo/Evan Vucci

iz administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena procenjuju da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini ako ruske trupe nastave da gube teritoriju u Ukrajini.

Oni su potvrdili, da Bajdenova administracija pokušava da se pripremi za ovakav događaj kroz ulaganja u proizvodnju sistema za brzo otkrivanje hemijskog napada, piše Politiko,prenosi Index.hr.

Tvrde da nemaju obaveštajne podatke da sugerišu da je hemijski napad neizbežan. Naprotiv, mnogi zvaničnici Ministarstva odbrane očekuju da će borbe prestati tokom zimskih meseci, a nijedna strana neće moći da zauzme mnogo terena.

Međutim, u slučaju nastavka gubitaka na bojnom polju ili potpunog kolapsa ruske vojske, neki najviši zvaničnici smatraju da bi Moskva mogla da pribegne upotrebi hemijskog oružja, uključujući i ono koje je korišćeno u trovanju Alekseja Navaljnog. Neimenovani zvaničnik je rekao da bi takav napad mogao uključivati hemikalije koje je lako sakriti, što otežava zapadnim zemljama da dokažu rusku krivicu.

Stručnjaci su uvereni da bi Rusi mogli da upotrebe hemikalije u napadu sa masovnim žrtvama, iako je poznato da Moskva koristi nervni agens Novičok protiv jedne ili dve osobe istovremeno. Oni ističu mogućnost da bi se neke hemikalije mogle pretvoriti u aerosole ili koristiti u municiji da naškode velikoj grupi ljudi.

Savet za nacionalnu bezbednost odbio je da komentariše spekulacije o potencijalnom hemijskom napadu. Amerikanci su svesni činjenice da Rusija ulaže znatna sredstva kako bi ojačala sposobnosti svog hemijskog oružja. Senatori su ove jeseni obavešteni o ruskim zalihama hemijskog oružja i pretnjama u Ukrajini.

Pesimistična predviđanja naterala su Bajdenovu administraciju da poboljša detekciju i pripremu za potencijalni hemijski napad. Zvaničnik Ministarstva odbrane potvrdio je da je Pentagon ove jeseni poslao timove u zemlje istočne Evrope da osveže svoje oružane snage o procedurama u slučaju hemijske ili biološke pretnje.

Pored toga, SAD su Kijevu obezbedile opremu za hemijsku, biološku i nuklearnu odbranu u okviru paketa bezbednosne pomoći vrednog milijardu dolara. Visoki zvaničnici podržavaju promenu u pristupu SAD u pripremi i reagovanju na potencijalne napade hemijskim oružjem od strane raznih aktera, uključujući Rusiju.

Bajdenova administracija razvija planove za povećanje ulaganja u proizvodne kapacitete za sisteme za rano otkrivanje i nosive tehnologije kao što su maske. Oni takođe pokušavaju da pronađu model za prikupljanje najboljih mogućih obaveštajnih podataka o sposobnostima i zalihama zemalja.

SAD su generalno pojačale napore da nadgledaju rusku upotrebu Novičoka, nakon što je međunarodna zajednica to povezala sa trovanjem Putinovog kritičara Navaljnog i bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja. Podsetimo, 2018. godine Skripal i njegova ćerka su stupili u kontakt sa Novičokom, dok je Navaljni otrovan 2020. godine, ali su sve tri žrtve preživele napad.

SAD su sankcionisale Rusiju zbog upotrebe „Novičoka“, prvenstveno protiv subjekata uključenih u razvoj hemijskog oružja u zemlji. Rusija je takođe povezana sa upotrebom hemijskog oružja u Siriji. Amerikanci su optužili Moskvu da pomaže sirijskoj vladi da prikrije upotrebu zabranjene otrovne municije tokom građanskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari