24. novembar  2022. 01.00  →  17.42 | Izvor: RTS, Tanjug, RTV (Vladimir Radojković)

Vučić o dogovoru u Briselu: Jedan uslov ispunjen, preostaje formiranje Zajednice srpskih opština

BEOGRAD -

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je zadovoljan ishodom dogovora u Briselu, kao i time što smo sačuvali mir za naš narod. Ističe da je jedan uslov ispunjen, a da preostaje formiranje Zajednice srpskih opština. Istakao je da su na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović konkretizovali ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini – Jasenovac. 

video icon

Bićemo spremni da uložimo desetine miliona evra, rekao je Vučić i dodao da je to jedna od najvažnijih stvari koju treba zajednički da uradimo. Predstoje veliki izazovi, želim da doprinesem da odnosi BiH budu bolji i da se bolje razumemo, poručuje Željka Cvijanović. Međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i RS, istakao Milorad Dodik.

vučić,dodik,cvijanović

11.53 - Sačuvali smo mir za naš narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Priština pre dva dana imala na stolu, kako je rekao, "bolji dil" od onog koji je postignut po pitanju tablica na Kosovu i Metohiji, ali da je Priština imala pogrešnu procenu, kao i da je za njega najvažnije što je u dogovoru predviđeno ispunjavanje prethodnih dogovora.

Dodik: Sve bi bilo rešeno da Sarajevo nije odbilo pristup Otvorenom Balkanu

Sarajevo će morati da donese odluku o kretanju građana između BiH i Kosova i Metohije sa ličnim kartama, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da je Srpska podržavala priključene BiH inicijativi Otvoreni Balkan u okviru koje bi i to pitanje bilo rešeno, ali u Sarajevu to nisu prihvatili.

"Za nas je to vreme odluka koje dolaze, konsultovaćemo se sa Srbijom i tako ćemo odlučivati", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Stvar, kaže, nije jednostavna i međusobno je povezana.

Uz još jednu podršku Srbima na Kosovu i Metohiji, Dodik je konstatovao da je gotovo nemoguće da niko do sada Srbima nije ponudio rešenje za koje bi, kako je rekao, mogli da kažemo: "Da, o ovome bi trebalo da razmislimo".

Ta rešenja su, ističe, uvek bila na našu štetu, a tako će, uveren je, biti i u budućnosti.

"Pitanje Srba na KiM jedno je od najvažnijih tema, ja kao Srbin i funkcioner, za koga je Kosovo nezaobilazno kao kolevka srpskog naroda, imam pravo da kao čovek iz opravdanih razloga zahteva od Srba i Srbije da očuva svoj teritorijalni integritet", kazao je Dodik.

Sarajevo bi odavno priznalo samoproglašeno Kosovo, ocenio je Dodik, i upitao zašto bi onda Srbija priznavala teritorijalni integritet BiH.

Srpska i Srbija pod dodatnim pritiskom međunarodnog faktora

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja rešenja i o tome je, kaže, upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je zahvalio Vučiću na prilici da srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i on imaju prvi radni sastanak upravo u Beogradu i istakao da je to nešto što su i želeli.

Preneo je i da bi u prvoj sedmici decembra trebalo da bude formirana nova Vlada Srpske, a nakon toga i održana zajednička sednica dveju vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj će biti operacionalizovani današnji dogovori.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem su, kaže, razgovarali o važnim temama u složenom političom okruženu.

Radićemo, istakao je, na što većoj vrednosnoj integraciji RS i Srbije kroz različite programe i proces specijalnih veza, da naredne godine formalizujemo i druge oblike specijalnih veza, radimo ono što jedan narod treba da čini i radi i to nikoga ne bi trebalo da zabrinjava", naveo je Dodik.

"Opredeljenje koje smo ovde čuli je da se nastavi saradnja na projektima na političkom i drugom razumevanju situacija. Mi razumemo da Srbija stoji iza Dejtona i podržava teirtorijalni integritet BiH, ali predsednik (Vučić) zna da je RS ugrožena sa stanovništva njenih prava u BiH oduzimanjem preko 60 nadležnosti i da ako se BiH ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava ne vidimo razlog da možemo da dajemo doprinos njenom antiustavnom putu", rekao je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na KiM i da njihova prava budu zagarantovana.

"Složene okolnosti traže dodatne napore, Srbija je u epicentru vezano za Prištinu vezano za sukob u Ukrajini. RS je spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO, o tome neće biti doneta nijedna odluka", rekao je Dodik.

Dogovoreni projekti su, kazao je visok prioritet zajedničkih napora Republike Srpske i Srbije i ističe da je u ovakvoh ekonomskoj situaciji bitna podrška koju od Srbije dobijaju opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, gde žive Srbi.

Istakao je da će dogovorena zajednička Radna grupa za izgradnju memorijalnog centra u Gornjoj Gradini biti brzo formirana.

"Verujemo da je ova generacija rukovodilaca RS i Srbije treba to da uradi, jer se dugo čekalo, a to će biti pravi odraz obima stradanja Srba u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i drugim ratovima", rekao je Dodik u obraćanju nakon radnog sastanka koju su imali Cvijanovićeva i on sa Vučićem.

Rekao je da su Cvijanovićeva i on predsednika Vučića upoznali sa kompletnom situacijom u BiH.

Istakao je da tamo postoji pat pozicija koja je teško rešiva, koja se kamuflira zanemarivanjem suštine tri konstitutivna naroda.

Podsetio je da političko Sarajevo blokira mnoge infrastrukturne projekte kao što je izgradnja elektrane Buk-Bijela, aerodorm Trebinje, kao i gasovod prema Banjaluci,

a isto tako, istakao je, u FBiH nema odluka vezano za zajednički projekat auto-puta Beograd - Sarajevo.

U FBiH, naveo je, po tom pitanju ništa nije učinjeno, za razliku od Republike Srpske, pa tako, kaže, još uvek nema ni definitivnog dogovora sa Turskom.

Vučić: Republika Srpska u Srbiji uvek ima oslonac i pomoć

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas će narod i rukovodstvo u RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, u koga mogu imati poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Vučić je, posle razgovora sa novim predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović, rekao da je zahvalan na plodotvornoj saradnji u prethodnom periodu.

"Zajednički smo razmotrili političku situaciju, dodatno usaglasili stavove koji su najčešće gotovo jedinstveni između Srbije i RS, govorili o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na KiM, razgovorima koje smo noćas do pred ponoć imalu u Briselu, situaciji na KiM", objasnio je on.

Vučić je kazao da je razgovarano i o svim važnim projektima, te preneo da je dogovoreno da se još ove nedelje formira tim koji će činiti predstavnici RS i Srbije. "Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Dogovor je da Srbija u projektu učestvuje sa 80 odsto finansijskh sredstava", kazao je on.

Rekao je da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima, podsećajući da Srbija u značajnoj meri finansira projekat izgradne autoputa Rača-Bijeljina.

Ukazao je da je sada teško govoriti o daljim projektima zbog poskupljenja, ali je Srbija opredlejenja da ostaje i opstane u svim projektima.

"Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine još jednom za više opština - Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja", preneo je on.

Vučić je kazao da je važno da zajednički posao napreduje i da se vidi da kako sve naše veeze od ekonomski, kulturnih, jezičkih, duhovnih unapređumemo.

"Mi što se BiH tiče imamo sve veću trgovinsku razmenu. Tako i uvozimo sve više sirovina iz BiH. U prvih devet meseci je trgovinska razmena bila u vrendosti od 2,3 milijardi evra, čime je BiH šesti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Približavamo se da budemo broj 1 partner BiH", ukazao je on.

Poručio je da će RS u Srbiji uvek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju poverenje, i ko će koliko može uvek pomoći na svaki mogući način.

Zahvalio se narodu RS na tome što je uvek uz svoju Srbiju, što brinu o nama, makar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj.

"Verujem da će ljudi iz RS uspeti da pronađu zajednički jezik sa ljudima u BiH kako bi mogli krenuti u realizaciju projekata kao što su Buk Bijela, aerodrom u Trebinju,...", kazao je Vučić.

Cvijanović: Želim da doprinesem promenama u odnosima Srbije i BiH

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je danas zadovoljstvo što je Srbija pouzdano stala iza svih zajedničkih strateški važnih projekata i dodala da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Cvijanović je nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem zahvalila predsedniku Srbije na vremenu koje izdvojio u, kako je rekla, ovim složenim odnosima i vermenima, kao i na zajedničkom angažovanju na razvoju projekata i bilateralnih odnosa i svega što je rađeno u odnosima RS i Srbije.

"Sa aspekta nove pozicije želala bih da doprinesem promenama - da odnosi BiH i Srbije budu bolji da se razumemo bolje, ali to zavisi i od drugih ne zavisi samo od mene", rekla je ona.

Vučić o Evropskom parlamentu

Predsednik Vučić izjavio je danas da se u preporukama Evropskog parlamenta, pored sankcija Rusiji, spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv.Kosova, što je sakriveno od javnosti, poručujući da se zbog takvih preporuka nije naročito zabrinuo, da nismo zainteresovani za priznanje Kosova, i da sami donosimo odluke, u sopstvenom interesu.

Na pitanje ima li rezolucija EP, prema kojoj se napredak Srbije u EU i pristup fondovima,uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji, političku snagu ili posledice, Vučić je rekao da, pre svega, nije reč o rezoluciji, već o preporukama, ali da je suština u tome što je ostalo sakriveno da se u njima spominje i međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova.

"Nisu u pitanju samo sankcije. Znam da postoji deo javnosti koji bi da disciplinuje i predsednika i vladu, da nam objasne kako moramo pod hitno da uvedemo sankcije, jer je to u najboljem interesu zemlje, dok je sve ostalo loša politika za Srbiju, zbog koje ćemo da ostanemo bez EU puta. Ali, preskočili su da pročitaju deo koji govori da moramo da priznamo nezavisno Kosovo, pa pitam sve te ljude, koji hoće da nam govore o nečijoj dobronamernosti, što su to sakirlli", rekao je Vučić.

Zašto ne obavestimo građane šta stvarno traže od nas, a teže je od sankcija Rusiji, o kojima, kaže, sluša više od 270 dana.

"Jedan deo političke i medijske javnosti krije to od ljudi, jer bi onda bilo jasno šta takvi poslanici stvarno žele Srbiji, i bolje bi se razumela pozicija Srbije i državnog rukovodstva. Zato je potrebno da se krije", konstatovao je Vučić.

Dodao je da je ponosan na ono što je predsednik Azerbejdžana juče rekao - da je on (Vučić) napravio da Srbija bude prepoznatljiva po tome što je slobodarska, samostalna i nezavisna, i da se samostalnost zemlje ne ogleda u himni, zastavi i grbu, što ima svaka država, već u načinu donošenja odluka, ponašanju u međunarodnoj areni.

"Ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavisnost Kosova, da je to najvažnija preporuka, onda se potvrđuju moje reči da, sve i da uvedemo sankcije Rusiji, potapšaće nas po ramenu, ali će onda stići nova rezolucija sa neophodnim priznanjem Kosova", rekao je Vučić.

Dovoljno je, kaže, iskusan da to zna, dodajući da je i sinoć skoro do ponoći bio 50 puta na vezi sa Briselom, i reagovao na svaku reč i slovo.

"Nisam se naročito uzbudio i uznemirio zbog preporuka EP. Dokon pop i jariće krsti. Izgleda da im sve ide kao po loju, pa su zabrinuti za naše odluke. Hvala im za brigu, nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom", poručio je Vučić.

A, što se tiče sankcija Rusiji, naveo je da Srbija ume sama da donosi odluke i razume potrebe svoje zemlje i građana, dodajući da čestita Evropi, jer su, "usrećili" svoje zemlje i narode sankcijama Moskvi.

"Mi ćemo da nastavimo da slušamo sve što govore, da pokazujemo poštovanje, a odluke ćemo da donosimo u interesu našeg naroda i države", zaključio je Vučić.

Konkretizovana  ideja o izgradnji memorijalnog kompleksa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su na sastanku sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i sa srpskim članom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović konkretizovali ideju o izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini – Jasenovac. Bićemo spremni da uložimo desetine miliona evra, poručio je Vučić i dodao da je to jedna od najvažnijih stvari koju treba zajednički da uradimo.Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da se na sastanku sa Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom razgovaralo o važnim temama, o razvoju bilateralnih odnosa i zajedničkih projekata.

Poručila je da ih na novim pozicijama, na kojima se nalaze posle izbora, čekaju veliki izazovi, te da bi ona lično želela da sa funkcije srpskog člana Predsedništva BiH pomogne da odnosi dve države budu bolji i da se bolje razumeju.

"Da iz faze u kojoj imamo svađalački odnos u okviru BiH prema spoljnom svetu i okruženju, počnemo da izlazimo na put da sagledamo benefite određenih projekata", rekla je Cvijanović.

Zahvalila je Srbiji na odluci da bude investitor i koinvestitor u projektima i pozdravila ideju za sprovođenje zajedničkih aktivnosti.

"Za sve što je važno za RS i odnose BiH Srbijom", rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je Srbija važan partner i dodala je da, pored postojećih projekata, postoji interesovanje i za izgradnju aerodroma u Trebinju.

Smatramo da će to doprineti i boljoj komunikaciji i vezi putnika, dolasku turista ali i privredi, rekla je Cvijanović.

"U periodu pred nama treba razrešiti mnoga pitanja, s obzirom na opterećenja koja prate Srbiju, ali i Republiku Srpsku i BiH", poručila je Cvijanović ističući da će trebati mnogo napora i podrške.

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zahvalio na poseti Beogradu, kao i da im je ne samo čestitao izborne uspehe, već im poželeo mnogo uspeha u radu.

"Zahvalan oboma na veoma plodotvornoj i dobroj saradnji u prethodnom periodu, danas smo razgovarali o našim obvezama i svemu što nas čeka u narednom preiodu", rekao je Vučić.

Ističe da su razmotrili politički situaciju, dodatno usaglasili stavove koje postoje između Republike Srpske i Srbije, koji su najčešće gotovo jedinstveni.

"Govorili smo o problemima koji postoje u regionu, a upoznao sam ih i sa situacijom na Kosovu i Metohiji i razgovorima koje smo noćas do pola 12 imali sa Briselom, ali smo razgovarali i o drugim važnim projektima", dodao je Vučić.

Poručio je da su dogovorili da će već ove nedelje da formiraju tim koji će činiti predstavnici Republike Srpske i Srbije.

"Konkretizovali smo tu ideju i izgradnji memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini – Jasenovac i bićemo spremni da uložimo desetine miliona evra, veliki novac. Smatramo to jednom od najvažnijih stvari koji bismo trebali da zajednički uradimo", poručio je Vučić.

Dodao je da je dogovor da Srbija učestvuje sa 80 odsto finansijskih sredstava.

Cela Srbija i Republika Srpska večeras uz reprezentaciju

Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će cela Srbija, kao i Republika Srpska, a veruje, kaže, i Severna Makedonija, večeras navijati za reprezentaciju Srbije u duelu sa Brazilom na Svetskom prvenstvu u Kataru, i dodao da će prve minute te utakmice gledati sa pripadnicima Vojske Srbije.

Vučić je rekao da veruje da će i braća Makedonci biti uz našu reprezentaciju, kao što je Srbija bila uz njihovu na Evropskom prvenstvu.

"Čuo sam se sa Draganom Stojkovićem. Poželeo sam uspeh našoj reprezentaciji. Ako pobede - bravo, ako izgube - bravo, čekaćemo i preostale dve utakmice. Svi ćemo verovati u naš tim do poslednjeg od tih 270 minuta, koliko igraju u ovoj grupnoj fazi", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svim igračima što su se borili za zemlju.

"Crveno-plavo-beli barjak i zastave ćemo svi nostii večeras", rekao je predsednik i dodao da će nekoiko trenutaka utakmice Srbija-Brazil gledati sa našim vojnicima, koji su, kaže, imali teške dane.

Tagovi