Nedelja, 07.09.2008.

16:51

LSV: Peticija protiv prodaje NIS-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine počeće sutra akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju povodom privatizacije NIS-a.

Izvor: Tanjug

Default images

Štandovi za prikupljanje potpisa biće postavljeni u centru grada na početku Zmaj Jovine ulice, kod Futoške pijace i kraj Tržnog centra "Merkator" na Limanu. Poslanik te stranke Bojan Kostreš je na sednici Skupštine Srbije izjavio da LSV nije protiv privatizacije NIS-a ali je naglasio da "ta privatizacija treba da bude učinjena na tenderu, pa ko da najbolju ponudu neka i privatizuje NIS".

Poslanici LSV-a najavili su da će glasati protiv energetskog sporazuma "ne zato što su protiv saradnje naše zemlje sa Rusijom i ne zato što se protive dolasku gasovoda 'Južni tok' u Srbiju, nego zbog toga što smatraju da za privatizaciju NIS-a mora da se dobije mnogo više od predviđenih 400 miliona evra".

Liga neće podržati energetski sporazum i zbog toga što se, prema Kostreševim rečima, nigde u njemu ne spominje obeštećenje Vojvodini jer "Vojvodini po Ustavu treba do 31. decembra da bude vraćena imovina u koju spada i 'Naftagas' pa ako pre toga ta kompanija bude prodata, Vojvodina mora da bude adekvatno obeštećena".

Na sajtu Vlade Srbije juče je objavljen izveštaj revizorske kuće "Dilojt i Tuš" prema kojem je vrednost NIS-a procenjena na 2,2 milijarde evra. Prema energetskom sporazumu Srbije i Rusije, koji bi trebalo da bude ratifikovan ovog meseca, predviđena je izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju i prodaja ruskom partneru "Gaspromu" 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, uz investicije od pola milijarde evra u srpsku kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Evropa gori: Srbija je sledeća

Početak juna doneo je prvi toplotni talas istočnom Mediteranu i vrela vazdušna masa zahvatila je Grčku, Tursku, Kipar. Od danas se ova vrela vazdušna masa kreće i prema našem području.

12:43

6.6.2024.

1 d

Podeli: