Danci, Nemci, Englezi i Holanđani prave problem Kataru pred start Mundijala

Selekcije ovih zemalja se čvrsto drže prvobitne ideje da kapiteni tih reprezentacija u Kataru nose trake sa porukom „OneLove“

Predsednik Svetske fudbalaske federacijĐani Infantino dan pred otvaranje Mundijala održao je zapažen govor u kojem je, pored ostalog, nazvao sve kritike Evropljana na račun Katara licemernim, u pokušaju da relaksira atmosferu pred start najvećeg sportskog događaja ove godine.

Ipak, Evropljani, predvođeni Nemcima, Holanđanima, Dancima, Velšanima, Englezima, Belgijancima, ne žele da popuste u svojoj inicijativi, u ideji koja im je vrlo bitna, da kapiteni ovih reprezentacija nose specijalno kreirane trake oko ruku.

„One love“ je inicijativa koja je potekla od selekcija ovih država i rezultat toga su kapitenske trake duginih boja, a čitava ideja je zapravo borba protiv diskriminacije koja postoji u Kataru.

FIFA, kao i organizator Mundijala, u najmanju ruku nisu srećni zbog „fronta“ koji se oformio, pa je Svetska fudbalska organizacija, dva dana pred start turnira, predložila kompromisno rešenje – kreirala je kapitenske trake koje bi, nadaju se, bile idealno i pomirljivo rešenje i za pomenute selekcije, ali i za Katar.

Ipak, iz tabora Holandije, kao predvodnice ovog fronta, stigao je negativan odgovor na predlog FIFA.

Fudbalski savez Holandije i kapiten Virdžil van Dajk su odlučili da se, ipak, drže svog plana da tokom Svetskog prvenstva u Kataru koriste traku „OneLove“, koja promoviše jednakost u pogledu porekla, rase, pola i seksualnosti.

– Primili smo pismo od FIFA-e o u vezi sa kapitenskom trakom. To nam ukazuje da je FIFA takođe dizajnirala neku vrstu trake koja nosi poruku o inkluziji. To je jako lepo, iako inicijativa malo kasni. Odlučili smo da koristimo samo svoju traku, dakle „One Love“ – potrdio je predstavnik FS Holandije Jap Paulsen.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.