06. novembar  2022. 10.00  →  14.08 | Izvor: Tanjug

COP27: Na dnevnom redu razgovori o kompenzaciji siromašnima

ŠARM EL ŠEIK -

Delegati na klimatskom samitu UN-a COP27 u Egiptu složili su se da se na dnevnom redu nađe pitanje da li bogate zemlje treba da izdvoje kompenzaciju za siromašne države koje su najugroženije klimatskim promenama.

"Ovo po prvi put stvara institucionalno stabilan prostor u okviru zvaničnog dnevnog reda COP-a i Pariskog sporazuma za razgovor o hitnom pitanju finansijskih aranžmana potrebnih za rešavanje postojećih manjaka, kao odgovor na gubitke i štetu", rekao je predsednik COP27 Sameh Šukri na otvaranju plenarne sednice, preneo je Rojters.

samit, klimatske, promene

Ta tačka je usvojena na dnevnom redu samita UN o klimi, COP27, koji će trajati do 18. novembra.

Očekuje se da će najviše tenzija biti oko sredstava, koja bogate zemlje obezbeđuju zemljama sa nižim prihodima i ispoljavaju manju odgovornost za emisije koje zagrevaju klimu.

Na COP26 prošle godine u Glazgovu, bogate zemlje blokirale su predlog za formiranje tela za finansiranje manjka i štete, a umesto toga podržale su novi trogodišnji dijalog za razgovore o finansiranju.

Razgovori o manjku i šteti koji su sada na dnevnom redu COP27 neće uključivati odgovornost ili obavezujuću nadoknadu, ali imaju za cilj da se dođe do konačne odluke najkasnije 2024, rekao je Šukri.

"Uključivanje ove agende odražava osećaj solidarnosti za žrtve klimatskih katastrofa", dodao je on.

Klimatski pregovori su se do sada uglavnom usredsređivali na pitanje kako smanjiti gasove efekta staklene bašte i kako izaći na kraj sa posledicama klimatskih promena, a na ovogodišnjoj konferenciji moglo bi da dominira i treće pitanje - da li visoko industrijalizovane zemlje, koje su najviše izazvale ovaj problem, treba da plate zemljama koje najdirektnije osećaju njegove posledice, piše Bi-Bi-Si.

Katastrofe kao što su poplave, suše, uragani, klizišta i šumski požari postaju sve češće i jače kao posledice klimatskih promena, a zemlje najviše pogođene godinama traže finansijsku pomoć da bi izašli na kraj sa njima.

Delegati će započeti dvonedeljni pregovarački proces odobravanjem dnevnog reda konferencije tokom otvaranja plenarne sednice, s fokusom na to da li su bogatije zemlje saglasne da kompenzacija bude zvanično navedena na dnevnom redu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će diplomate iz više od 130 zemalja insistirati na stvaranju namenskog fonda za finansiranje gubitaka i šteta na COP27.

Klimatski aktivisti su najavili proteste, mnogi radnici zaposleni u turizmu su poslati kući a oni koji će u vreme samita raditi dobili su specijalne bezbednosne propusnice.

Turistima je dozvoljeno da dođu samo do graničnih punktova oko grada, cene u hotelima su se povećale deset puta, a lokalnim radnicima zabranjeno je da pričaju otvoreno sa gostima, navodi AP.

Kada je reč o protestima, vlade zemalja koje organizuju klimatske samite obično odrede mesto za proteste, međutim, ovog puta niko nije siguran gde se to nalazi.

Vlada je uposlila 500 taksi vozila koja će voziti goste samita, a u automobilima su postavljene kamere kako bi se pratilo ponašanje taksista.

Među učesnicima COP27 biće britanski premijer Riši Sunak, američku delegaciju predvodiće izaslanik administracije za klimu DŽon Keri, prisustvovaće i drugi brojni svetski lideri, među kojima predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi.

Tagovi
Srodne vesti