Ovo posuđe svi imamo u kuhinji, ali stručnjaci tvrde da nije zdravo 1Foto: Iryna Pospikh / shutterstock

Za mnoge je teflon prvi izbor pri kupovini novog posuđa. Ali da li je zaista najzdravije?

Teflon je jedan od najkorisnijih materijala u kuhinji jer se hrana tokom kuvanja ne lepi za površinu obloženu njime. Međutim, to je tačno samo ako teflon nije istrošen.

Naučnici sa Univerziteta Njukasl i Univerziteta Flinders otkrili su da se teflon vremenom haba i oštećuje, pa lonce i tiganje postepeno gube premaz, piše Zimo, prenosi N1 Zagreb.

Iako to znači da će hrana vremenom početi da se lepi za površinu, činjenica da se milioni sitnih plastičnih čestica odvoje tokom ovog habanja i završe u našoj hrani još više zabrinjava.

Samo jedna površinska pukotina na tiganju obloženom teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica, otkrili su istraživači iz Globalnog centra za sanaciju životne sredine i Flinders instituta za nanorazmjernu nauku i inženjering u istraživanju objavljenom u Science Direct. Na mikro nivou, oštećena teflonska prevlaka može da emituje do 2,3 miliona čestica mikro i nanoplastike.

„Te mikročestice teflona u našoj hrani mogle bi da budu zdravstveni problem, pa ih treba istražiti jer ne znamo mnogo o ovim zagađivačima koji se pojavljuju“, rekao je dr Čeng Fang sa Univerziteta Njukasl.

Istraživač sa Univerziteta Flinders, profesor Iouhong Tang, ističe da bi trebalo dalje istražiti koliko kuvanje u tako oštećenom sudu može biti opasno po naše zdravlje.

„Ovo nam daje snažno upozorenje da moramo da budemo oprezni kada biramo i koristimo posuđe za kuvanje kako bismo izbegli kontaminaciju hrane“, kaže profesor Tang sa Fakulteta nauke i inženjerstva Univerziteta Flinders.

On dodaje da je potrebno istražiti kako upotreba teflona vremenom utiče na naše zdravlje i da li postoji bolja alternativa posuđu sa teflonskim premazom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari