Istraživanje kompanije Kasperski: 42 odsto profesionalnih gejmera brine o svom mentalnom zdravlju 1Foto: Shutterstock/Ponomarenko Anastasia

Novo globalno istraživanje koje je sprovela kompanija Kaspersky, pokazuje koliko mentalno zdravlje utiče na performanse profesionalnih gejmera i njihove stavove po tom pitanju, saopštila je ova kompanija.

Rezultati Istraživanja pokazali su da je dobro mentalno zdravlje jedan od najbitnijih faktora koji utiču na gejmere, pri čemu su profesionalni eSport gejmeri (42 odsto) više zabrinuti za svoje mentalno stanje od drugih gejmera.

Profesionalni gejmeri strogo vode računa o zdravim životnim navikama – 38 odsto njih brine o mentalnoj higijeni, dok se 34 odsto ispitanika ne odriče kvalitetnog sna od preporučenih 8 sati. Samo 40 odsto ispitanika bi, zarad boljih rezultata, preskočilo pauze za spavanje ili zdravu hranu.

Prema nedavnoj studiji, koja se bavila mentalnim zdravljem eSports gejmera, koju je sproveo Univerzitet u Vinčesteru, mogu se napraviti paralele sa atletičarima u drugim sportovima, poput fudbala. Pored toga, rezultati pokazuju da profesionalni gejmeri najčešće pate od nesanice, premorenosti i anksioznosti.

Istraživanje kompanije Kaspersky dokazuje da profesionalni gejmeri – više od drugih – brinu o mentalnom zdravlju, a 82 odsto eSport profesionalaca se slaže da je, za postizanje najboljih rezultata, neophodno mentalno blagostanje.

Pored toga, profesionalni gejmeri se odgovornije ponašaju prema svom zdravlju. Konkretno, eSport igrači vode računa o zdravim navikama – 34 odsto razmišlja da li dovoljno spava, 38 odsto ne zapostavlja mentalnu pripremu, a 32 odsto njih pravi pauze radi fizičke aktivnosti.

Čak 40 odsto eSport profesionalaca ne bi igralo na uštrb pauza za spavanje ili zdrave hrane. Poređenja radi, 59 odsto gejming influensera bi radije nastavili sa igrom, nego napravili pauzu.

„Nivo takmičenja u gejming šampionatima je izuzetno visok, ponekad nalik pravom sportu.

Da bi se izborili za vodeće pozicije, profesionalni gejmeri provode dosta vremena i temeljno se pripremaju za takmičenje.

Pored klasičnih veština u specifičnim igrama, “meke“ veštine imaju veliku ulogu u pobedi. Naše istraživanje pokazuje da se 82 odsto profesionalnih gejmera slaže da je je navažnija meka veština – mentalno blagostanje,“ prokomentarisala je Marina Titova, potpredsednica marketinga potrošačkih proizvoda kompanije Kaspersky.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari