Kako u Ministarstvu energetike objašnjavaju velike razlike u ceni dizela i benzina?

Do velike razlike u ceni dizela i benzina u Srbiji došlo je zbog manjka dizela na tržištu, ali i zato što su se ranije uvozile velike količine dizela iz Rusije, kažu u Ministarstvu energetike.
Kako u Ministarstvu energetike objašnjavaju velike razlike u ceni dizela i benzina?
Foto: Pixabay

Onog trenutka kad na tržištu dođe do manjka nečega, dolazi do rasta cena, rekao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić za Tanjug.

On je naveo da se cene derivata formiraju na slobodnom tržištu, da ih diktira berza, pa se formiraju u zavisnosti od potražnje.
 
Dodao je da se u rafinerijskoj preradi pravi sirovi benzin koji je sirovina i za petrohemijsku industriju, pa onog trenutka kad padne potražnja za sirovim benzinom pojavljuju se dodatne količine i na berzi počinje da pada njegova cena.
Naveo je da svaka kompanija koja ima rafineriju nabavlja naftu na slobodnom tržištu i da se u zavisnosti od raspoloživih tipova nafte i komercijalnih uslova opredeljuje koje će tipove nafte nabavljati.
 
"U minulom periodu ruska sirova nafta mogla se naći na berzi po diskontnim cenama. Da li je popust bio tačno 20 odsto u ovom trenutku ne možemo da tvrdimo jer svaka kompanija sklapa pojedinačni komercijalni ugovor", rekao je on i dodao da kompanije za rafinerije naftu nabavljaju par meseci unapred da bi zadržala kontinuitet proizvodnje.
 
On je objasnio da je sirova nafta tipa Brent (evropska) u stvari referentna na berzi na osnovu koje se posmatraju sve ostale nafte kako bi se mogle raditi analize.
 
"Najviša maloprodajna cena derivata na našem tržištu usklađuje se na osnovu cene derivata na slobodnom tržištu, po cenama po kojima se dizel i benzin mogu pronaći na berzi", rekao je on i dodao da su na srpskom tržištu derivati iz domaće prerade nafte kao i iz uvoza.
 
Naglasio je da cene derivata na berzi zavise isključivo od potražnje.
 
"Nezahvalno davati procenu o cenama derivata koji se mogu očekivati u narednom periodu. Ranijih godina su se znali periodi godine, kada se koji derivat više troši. Ove godine imamo disbalans, to se ogleda i u razlici između cene dizela i benzina, tako da bilo kakvu procenu davati je veoma nezahvalno", rekao je on.
 
Dodao je da svi gledaju fjučerse (ugovore koji obavezuju kupca da nešto kupi po unapred određenoj ceni u određeno vreme), po kojima stvaraju očekivanja o ponašanju cene sirove nafte na berzi, ali da su ove godine i fjučersi pokazali da pravila nema.
  • Posto...

    11.10.2022 12:09
    ...vec vise puta vidjam potpuno pogresnu informaciju od raznih "strucnjaka za pecenje rakije" koliko se cega dobija iz nafte, za one koji znaju engleski i koji hoce da citaju mogu da vide kompletno objasnjenje ovde:
    https://www.breakthroughfuel.com/blog/crude-oil-barrel/

    Ukratko, od oko 45% nafte u barelu nastaje benzin, od oko 25% dizel, a ostatak otpada na kerozin, TNG, i druge derivate... Tako da ne, ne dobija se vise dizela iz barela od benzina, bas naprotiv...
  • Treba

    11.10.2022 08:32
    Kao u Nemačkoj
    Kad smo već ekonomski tigar, uvesti porez pri registraciji nekomercijalnih dizel vozila, ukinuti porez na luksuz za velike kubikaže i snage motora, pa da vidite kako će i dizel i dizelaši da pojeftine, a benzin i benzinci da da poskupe.
  • Gavril

    10.10.2022 20:35
    Pljačkate svojnarod tako što kupujete rusku naftu tipa ural za 20% jeftinije od brenta pa onda još stanovništvu prodajete 20% skuplje gorivo nego u zemljama u okruženju. Eto to vi radite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Stari su budućnost sveta

Nesporno je da je 21. vek doba tehnologija i veštačke inteligencije, nešto o čemu stariji imaju samo osnovne predstave.

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.