Petković: Kurti po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata, lažima i zamenom teza prikriva plansko proterivanje Srba

09.10.2022

13:03

0

Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu

Petković: Kurti po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata, lažima i zamenom teza prikriva plansko proterivanje Srba
Petar Petković (1) - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi "teritoriju bez drugih na njoj" verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata. 

"I pritom to nam govori predstavnik Privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju naše južne pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN", naveo je Petković u saopštenju. 

Kako je naglasio, zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu koji su vekovne kolevke srpskog naroda i da je to i dan danas realnost na Kosovu koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Кurti. 

"Na taj način on ne širi samo zastrašujuće dezinformacije, već ponovo dosipa so na ranu proteranim Srbima koji su morali da napuste svoj kućni prag pred vihorom nasilja Prištine, a reč je o preko 212.000 prognanih Srba", kaže Petković. 

Prema njegovim rečima, o odnosu Prištine prema Srbima najbolje govori slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovici kojoj je i dalje zabranjeno da kupuje hleb u lokalnom marketu, a stopa povratka na Kosovo i dalje je manja od dva odsto. 

"I to je slika Kosova i Metohije koju želi Aljbin Kurti i koju kreira svojim postupcima", dodaje Petković. 

Direktor Kancelarije za KiM je naveo da se nakon pogroma koji je 2004. godine sproveden nad srpskim življem na Kosovu, Srbi danas sa svojih ognjišta teraju dirigovanim, institucionalnim nasiljem, odmazdama, montiranim sudskim procesima i presudama, uzurpacijom imovine i to ponovo naočigled predstavnika međunarodne zajednice. 

"Ali, Beograd danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više nego ikada pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i ulaže u ostanak i opstanak našeg naroda i to Kurtijeve laži ne mogu da promene", zaključio je Petković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike