Dostupni linkovi

Rusija imenovala novog komandanta za ratište u Ukrajini


Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je generala Sergeja Surovikina za njegov rad u Siriji na svečanosti u Moskvi 2017.
Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao je generala Sergeja Surovikina za njegov rad u Siriji na svečanosti u Moskvi 2017.

Ruska vojska objavila je u subotu, 8. oktobra, da imenuje novog komandanta svoje "specijalne vojne operacije", kako Moskva naziva agresiju na Ukrajinu.

Ova objava dolazi nakon niza gubitaka na terenu i znakova rastućeg nezadovoljstva unutar ruske elite oko vođenja sukoba.

"General vojske Sergej Surovikin imenovan je za komandanta kombinovanih vojnih grupacija u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini", objavilo je rusko Ministarstvo odbrane preko aplikacije Telegram.

Pedesetpetogodišnji Surovikin je veteran građanskog rata u Tadžikistanu 90-ih, godina prošlog stoljeća, drugog rata u Čečeniji tokom 2000-itih i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine.

Do sada je upravljao grupacijom snaga Jug u Ukrajini, prema izvještaju ruskog ministarstva iz jula 2022, prenosi Beta.

Ime njegovog prethodnika nikada ranije nije zvanično objavljeno ali prema ruskim medijima radi se o generalu Aleksandru Dvornikovu, također veteranu drugog rata u Čečeniji i komandantu ruskih snaga u Siriji od 2015. do 2016.

U aprilu 2022. su BBC i CNN, pozivajući se na zapadne dužnosnike i izvore, izvijestili da je general Aleksandr Dvornikov imenovan glavnim komandatnom ruskih snaga u Ukrajini.

U posljednjoj objavi ime Dvornikova se ne spominje. Dvornikov ima ozloglašenu reputaciju zbog svog ponašanja u ratu u Siriji, gdje je Rusija bombardirala civilne četvrti, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je Dvornikovu orden Heroja Rusije, jedno od najviših državnih priznanja, za njegov rad u Siriji.

Moskva je objavila odluku o imenovanju novog komandata, što rijetko radi, poslije niza poraza ruske vojske u Ukrajini.

Ruske snage početkom septembra potisnute su iz najvećeg dijela oblasti Harkiv na sjeveroistoku zemlje u ukrajinskoj kontraofanzivi u kojoj je Kijev povratio hiljade kvadratnih kilometara teritorije.

Ruske trupe također su izgubile 500 kvadratnih kilometara u oblasti Herson na jugu Ukrajine i jedva su izbjegle da budu opkoljene u Limanu, logističkom čvorištu koje je sada u rukama Kijeva.

Gubici su podstakli kritike u Rusiji, tako je čečenski vođa Ramzan Kadirov kritikovao vojnu komandu dok je jedan visoki parlamentarni zvaničnik Andrej Karapolov javno pozvao vojsku da "prestane da laže" o svojim porazima.

Objava je također data na dan kada je u eksploziji djelimično uništen Krimski most, ključna infrastruktura za snabdijevanje tog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. kao i za snabdevanje ruskih snaga u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG