Dostupni linkovi

Nuklearka Zaporožje izgubila vanjski izvor energije, upozorio UN


Nuklerana elektrana Zaporožje
Nuklerana elektrana Zaporožje

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje izgubila je posljednji preostali vanjski izvor energije nakon ponovnog granatiranja, te se sada se oslanja na dizelske generatore za hitne slučajeve, saopćila je UN-ova organizacija za nuklearni nadzor u subotu, 8. oktobra.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da je veza elektrane s vodom od 750 kilovolti prekinuta u subotu oko jedan sat ujutro, citirajući službene informacije iz Ukrajine, kao i izvještaje stručnjaka IAEA-e.

Svih šest reaktora u postrojenju je zatvoreno, ali im je i dalje potrebna električna energija za hlađenje i druge sigurnosne funkcije.

Inženjeri elektrane su započeli s radom na popravku oštećenog dalekovoda i generatora elektrane.

Svaki ima dovoljno goriva za najmanje deset dana, saopćila je IAEA.

"Nastavak granatiranja, kojim se pogađa jedini izvor vanjskog napajanja elektrane iznimno je neodgovoran", rekao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

Grossi je u četvrtak posjetio Kijev. Najavio je da će uskoro otputovati u Rusiju, pa ponovno u Ukrajinu, kako bi unaprijedio nastojanja da se oko elektrane uspostavi "nuklearna sigurnost i zaštitna zona".

Rusija je preuzela kontrolu nad nuklearnom elektranom u Zaporožju ubrzo nakon što je pokrenula agresiju na Ukrajinu 24. februara ove godine. Elektranom upravljaju ukrajinski operateri i osoblje.

Zaporožje je jedna od četiri regije koje je ruski predsjednik Vladimir Putin pripojio kršeći međunarodne zakone.

Putin je 5. oktobra potpisao dekret kojim je objavio da Rusija preuzima elektranu. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je to kaznenim djelom i saopćilo da Putinov dekret smatra "ništavnim".

Ukrajinski državni nuklearni operater "Energoatom" najavio je da će nastaviti upravljati elektranom.

XS
SM
MD
LG