Finansijski slom iznenadiće Evropsku uniju: Prognoze analitičara negativne bez obzira na sve mere

07.10.2022

21:59

0

Nemačka može da „priušti“ bilo kakvo finansiranje duga zahvaljujući svom niskom odnosu duga prema BDP-u i manjim potrebama za spoljnim finansiranjem, ali bi paket mogao da otvori vrata manje fiskalno opreznim zemljama da požele da pozajme velike iznose i stvore novi dug, smatraju stručnjaci

Finansijski slom iznenadiće Evropsku uniju: Prognoze analitičara negativne bez obzira na sve mere
profimedia-0727483855 - Copyright Profimedia

Evrozona je u opasnosti od finansijskog sloma istih razmera kao i tokom krize koju je pretrpela pre deceniju, rekli su analitičari američke investicione banke Siti za CNBC. Oni su naveli masivni nemački plan energetske pomoći kao glavnu pretnju stabilnosti bloka, prenose mediji u petak.

Prema izveštaju, analitičari banke sa Volstrita izrazili su zabrinutost zbog nasilnih kretanja na tržištu obveznica i planova evropskih vlada da pozajme ogromne svote novca.

Neveli su i da paket pomoći nemačkog kancelara Olafa Šolca, vredan 200 milijardi evra (195 milijardi dolara), koji ima za cilj borbu protiv rastućih cena energenata, „može ublažiti nadolazeću recesiju, ali takođe predstavlja rizike“.

Ti rizici se odnose na pitanje kako će se finansirati paket i šta bi to moglo da utiče na inflaciju, na prinose na nemačke državne obveznice, na referentnu stopu Evropske centralne banke i na planove zaduživanja drugih zemalja koje koriste evro i koje bi mogle da urade isto.

- Rizik je da bi drugi mogli da slede taj primer - rekao je Kristijan Šulc, zamenik glavnog evropskog ekonomiste u Sitiju, za CNBC, navodeći nedavni krah tržišta obveznica u Velikoj Britaniji nakon nefinansiranih smanjenja poreza od strane vlade.

Profimedia
 

Šulc je objasnio da Nemačka može da „priušti“ bilo kakvo finansiranje duga zahvaljujući svom niskom odnosu duga prema BDP-u i manjim potrebama za spoljnim finansiranjem, ali bi paket mogao da otvori vrata manje fiskalno opreznim zemljama da požele da pozajme velike iznose i stvore novi dug. To bi potencijalno moglo dovesti do nevolja poput onih u Britaniji.

Analitičari Sitija predviđaju da bi nemačko finansiranje duga moglo dovesti do strože politike ECB, što bi onda moglo dovesti do povećanja prinosa u zoni eura.

- Rizik je da se ova ista dinamika, kao što se vidi u Britaniji, sada razvija i na kontinentu - upozorio je Šulc.

U međuvremenu, podaci Sakso banke pokazuju da je indikator stresa ECB za finansijski sistem evrozone, koji posmatra tenzije na tržištu obveznica, akcija i tržištu novca, porastao sa ispod 0,1 na početku godine na skoro 0,5 do sada. Tokom dužničke krize u evrozoni 2009-2010, indeks je premašio 0,6.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike