Nikola Jovanović o ispitivanju doskorašnjeg gradskog sekretara za legalizaciju: Istraga morala da bude otvorena pre tri godine 1Foto: CLS

Divlja gradnja, kao i korupcija u vezi sa legalizacijom i izdavanjem građevinskih dozvola je rak rana Beograda. CLS radi belu knjigu kriminala i korupcije u gradu, gde je ovo najveća stavka. Sekretarijat za ozakonjenje je bio glavna poluga u ovim stvarima i zato pozdravljam otvaranje zvanične istrage protiv njegovog čelnika, kaže za Danas Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) komentarišući saslušanje Nikole Stojića, doskorašnjeg sekretara za poslove legalizacije Gradske uprave Beograda.

Prema njegovim rečima, ova istraga je morala da bude otvorena još 2019. godine, jer je već tada bilo dovoljno indicija.

– Mislim da je razlog to što je ova ekipa ima zaštitu jednog ministra u vladi, koji je tada bio bitan faktor i u Beogradu, navodi Jovanović.

Kako je juče prenelo Više tužilaštvo u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije donelo je narednu o sprovođenju istrage protiv Stojića i još dvojice osumnjičenih za zloupotrebe u vezi sa legalizacijom zemljišta u javnoj svojini.

Istom naredbom oni se terete i za očigledno nesavesno postupanje u vršenju službe. Pored Stojića, istraga se vodi i protiv zaposlenog u geodetskoj organizaciji “Jugoprojekt” d.o.o. Vlada K. (65) dok se direktor privrednog društva “Borpromet” doo Vojin O. (56), tereti za podstrekavanje na izvršenje ovog krivičnog dela.

Sumnja se da su od 2015. godine do 19. decembra 2020. godine u Beogradu, Nemanja S. i Vlada K. iskorišćavanjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenog ovlašćenja pribavili PD “Borpromet” doo imovinsku korist u iznosu od preko 1.5 miliona dinara.

Stojić je na saslušanju u tužilaštvu, u prisustvu svog branioca negirao izvršenje oba krivična dela i detaljno izneo svoju odbranu. Isto je učinio i Vlada K. dok je Vojin O. izostanak opravdao zdravstvenim razlozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari