Linkovi

SAD u 24 sata izvele dva udara na lidere Islamske države u Siriji


Mapa oblasti Kamišli, u severoistočnoj Sirijia
Mapa oblasti Kamišli, u severoistočnoj Sirijia

Oslabljena i oprezna teroristička grupa Islamska država (ID) pretrpela je novu seriju neuspeha kada su američke snage gađale tri ključna lidera te organizacije u dve operacije u severnoj Siriji u jednom danu.

SAD su potvrdile prvu operaciju, najavljujući da su američke specijalne snage izvele helikopterski napad u četvrtak rano u blizini sela Kamišli na severoistoku zemlje, u oblasti koju kontrolišu snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Centralna komanda SAD (CentKom), koja nadgleda američke snage u Siriji i većem delu Bliskog istoka, saopštila je da je meta operacije Rakan Vahid al Šamri - ubijen, a da je jedan od njegovih saradnika povređen. Uhapšena su još dva saradnika.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici opisali su al-Šamrija kao dugogodišnjeg operativca ID koji je igrao ključnu ulogu u švercu oružja i boraca za podršku operacijama terorističke grupe.

Aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštili su da je u ranim jutarnjim satima američki napad izvršen u selu Moluk Saraj, oko 17 kilometara južno od Kamišlija, i da je meta ubijena nakon što je odbila da se preda.

Aktivisti su dalje identifikovali dvojicu uhapšenih muškaraca kao iračke državljane i komandante "vojnobezbednosne frakcije".

Glas Amerike nije mogao samostalno da potvrdi tvrdnje aktivista.

Kasnije u četvrtak, američka vojska je zadala nešto što je moglo biti još veći udarac, izvodeći precizni vazdušni napad nešto posle 18 časova. po lokalnom vremenu na severu Sirije, ubivši još dva visoka zvaničnika ID.

U izjavi koju je podelio sa Glasom Amerike, CentKom je rekao da je u napadu ubijen Abu Ala, opisan kao jedan od "najboljih pet" terorističke grupe, koji je služio kao zamenik vođe ID-a u Siriji.

Drugi zvaničnik ID Abu Mu'Ad al-Katani, za koga se tvrdi da je odgovoran za poslove sa zatvorenicima, takođe je ubijen.

O vazdušnom napadu prvi je izvestio Foks njuz.

Zvaničnici CentKoma rekli su da je vazdušni napad rezultat "više od 1.000 sati prikupljanja obaveštajnih podataka na svaku od dve mete" i da prve procene nisu pokazale civilne žrtve u napadu.

Udari SAD protiv ID usledili su nedeljama nakon što je jedan od najviših američkih zvaničnika za borbu protiv terorizma rekao da je ID zaglavljen u "režimu preživljavanja" i za sada nesposoban da prevaziđe nemilosrdni antiteroristički pritisak iz Sjedinjenih Država.

Teroristička grupa "više ne pokušava da napadne Sjedinjene Države", rekla je prošlog meseca direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abizaid, ukazujući na seriju udara na čelnike grupe i hapšenja, počevši od februarske racije koja je dovela do smrti bivšeg emira ID Abua Ibrahima al-Hašimi al-Kurašija, takođe poznat kao hadži Abdalah.

U julu su SAD saopštile da je u napadu dronom na severozapadu Sirije ubijen još jedan lider "top pet" Islamske države, Maher al-Agal, opisan kao najviši sirijski zvaničnik te terorističke grupe.

U junu, američke specijalne snage uhvatile su Hanija Ahmeda al-Kurdija, opisanog kao jednog od viših lidera ID, tokom helikopterskog napada u Džarablusu, na severozapadu Sirije.

Američki saveznici i partneri takođe su izneli značajne pobede protiv glavnog rukovodstva ID. Turska je prošlog meseca potvrdila hapšenje Bašara Hataba Gazala Al Sumaidaija u maju, visokog zvaničnika ID za koga se smatra da je bio jedan od nekolicine lidera u redu da postane novi emir.

Analitičari koji proučavaju ID, takođe poznat kao ISIS, kažu da očigledan uspeh američkih operacija u četvrtak ne treba minimizirati.

"Ubistvo zamenika emira ISIS-a za Siriju je značajno dostignuće, s obzirom na to da je Sirija očigledno mesto gde ISIS najviše ulaže svoje resurse ovih dana", rekao je Čarls Lister, direktor programa za Siriju i borbu protiv terorizma sa sedištem u Vašingtonu.

Ali dok je primetio da su SAD i njihovi saveznici uspešno eleminisali vrh ID, Lister je upozorio da bi bila greška da Zapad sada popusti.

"Sirija je dugo bila strateška dubina grupe, ali danas nudi svoj najveći potencijal za podsticanje budućeg oživljavanja", rekao je on za Glas Amerike. "Tempo napada ISIS-a u severoistočnoj Siriji značajno je porastao nekoliko meseci. To ove američke operacije čini još važnijim.“

Sjedinjene Države imaju oko 900 vojnika u Siriji. Ali ostaje pitane da li postoji potreba da se pojača to prisustvo.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju SAD objavile su prošlog meseca još 105 hapšenja vezanih za IS u kampu za raseljena lica al-Hol, deo antiterorističke operacije koja je u avgustu dovela do 121 hapšenja.

Operacija SDF-a je takođe pronašla skrovišta oružja i srušila šatore koje su koristili sledbenici IS-a da muče druge stanovnike kampa.

Operacija, koju je podržala koalicija predvođena SAD, takođe je pomogla da se demontira ono što su zvaničnici koalicije opisali kao "glavnu mrežu za pomoć ISIS-u, kako unutar kampa, tako i širom Sirije".

Čini se da se napadi protiv ID u četvrtak, prema nekim stručnjacima, uspešno nadograđuju na te napore iskorišćavanjem kritičnih obaveštajnih podataka.

"Svakako, ove dve operacije pokazuju kontinuirani pritisak SAD na elemente ISIS-a u Siriji. Ali što je još važnije, one pokazuju kakve efekte SAD mogu da proizvedu malim otiskom", rekla je za Glas Amerike Ketrin Cimerman, saradnica na Američkom preduzetničkom institutu.

XS
SM
MD
LG