Почетна > Свет
Свет

Нобелова награда за мир Белорусу Алешу Бељатском

Овогодишњи лауреат Нобелове награде Алеш Бељатски, истакнути белоруски активиста и оснивач Центра за људска права Виасна, тренутно се налази у притвору без суђења, преноси “BBC“.
Фото: WikimediaCommons/Adam Baker

Бељатски (60) је Виасну основао 1996. као одговор на брутално гушење уличних протеста организованих против белоруског председника Александра Лукашенка.

Виасна је пружала подршку затвореним демонстрантима и њиховим породицама, документујући употребу тортуре против политичких затвореника у Белорусији.

„Посветио је свој живот промовисању демократије и мирног развоја у својој матичној земљи“, рекла је шефица Норвешког Нобеловог комитета Берит Рајс-Андерсен, најављујући три овогодишња добитника Нобелове награде.

Бељатски је провео три године у затвору након што је осуђен за утају пореза 2011. (дело за које је негирао умешаност), а поново је приведен 2020. године након масовних протеста опозиција због, како су тада тврдили, намештених избора у Белорусији након којих је Лукашенко остао на власти.

„Упркос огромним личним тешкоћама Бељатски није попустио ни милиметар у својој борби за људска права и демократију у Белорусији“, саопштио је Норвешки Нобелов комитет.

Непосредно пре хапшења пре две године Бељатски је на својој Фејсбук страници написао да белоруске власти „делују као режим окупације“.

„Стотине хиљада демонстраната широм Белорусије, а стотине су приведене“, написао је Бељатски.

Поред Бељатског овогодишњи лауреати Нобелове награде за мир су и руска организација за људска права Меморијал и украјинска организација за људска права Центар за грађанске слободе.

Награда им је додељена „за представљање цивилног друштва у својим земљама и заштиту фундаменталних људских права својих грађана“, пренео је Ројтерс.

Čile: Moai statue ugljenisane na Uskršnjem ostrvu

Преузмите андроид апликацију.