Region

0

CIK ne zna kako da sprovede Šmitove nametnute izmene Izbornog zakona u Federaciji BiH

Autor: IG

Izvor: Beta

CIK ne zna kako da sprovede Šmitove nametnute izmene Izbornog zakona u Federaciji BiH

Izvor: Beta/AP/Armin Durgut

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar izjavio je danas da CIK još ne zna kako će sprovesti nametnute odluke Visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Bakalar je rekao da CIK još ne zna kako će se donete odluke primeniti na izborni rezultat, posebno u vezi s formiranjem Doma naroda Federacije BiH.

Dodaoe je da su pokušali da od OHR-a dobiju objašnjenja i uputstva, ali da "još nije jasno sve do kraja".

"Svesni smo uloge CIK-a i da ćemo morati doneti akt prema kojem će se iz kantonalnih skupština delegirati u Dom naroda FBiH", rekao je Bakalar, ali je konstatovao da bi do potvrđivanja izbornih rezultata trebalo imati precizirana određena rešenja.

Problem je što je Šmitovim nametnutim odlukama uputstvo CIK-a iz 2018. godine o popunjavanju federalnog Doma naroda stavljeno van snage, a nije dato novo upustvo, u skladu sa s njegovom odlukom.

Predsednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da ne pozdravlja Šmitovu nametnutu odluku, kao ni to što je doneta na sam dan izbora, 2. oktobra.

"Da je ova odluka doneta u maju, stranke bi, logično, na listama imale kandidate iz konstitutivnih i ostalih naroda čime bi bilo olakšano popunjavanje Doma naroda FBiH", rekao je Arnautović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR