Obeležen Dan odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD – Član Gradskog veća Jovan Jokić danas je, povodom Dana odbrane Beograda 1915. godine, položio venac, u ime Grada Beograda, na Spomen-kosturnicu braniocima Beograda na Novom groblu.

Jokić je podsetio da Grad Beograd i Beograđani svakog oktobra iskazuju zahvalnost braniocima grada koji su položili svoje živote za slobodu Srbije, saopštila je gradska uprava.

„Herojska odbrana Beograda i čuveni govor majora Dragutina Gavrilovića večno će biti zapisani kao simbol borbe srpskog naroda i srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Ovim činom podsećamo i potomke da ne zaborave njihovu žrtvu, da ih se uvek sećaju i da njihova borba bude putokaz za sve nas kako se čuva i brani svoja zemlja i svoj narod“, rekao je Jokić.

U prisustvu predstavnika diplomatsko-konzularnih predstavništava islamskih zemalja, kao i predsednika opštine Palilula Miroslava Ivanovića, održan je i pomen vojnicima muslimanske veroispovesti koji su kao branioci Beograda sačinjavali 4. bataljon 10. puka Srpske vojske, a koji je održao muftija Mustafa Jusufspahić.

Ti borci držali su jednu od poslednjih barikada koja se nalazila između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta i svi su izgubili živote braneći Beograd.

Vence su položili i članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Udruženja boraca i potomaka poštovalaca NOR-a 6. ličke proleterske divizije, kao i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.