Subotica: Predat zahtev za izradu nove biste Jovana Mikića 1Foto: J. Patarčić/Danas

Udruženja građana, njih ukupno sedam, predala su zahtev gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica i Komisiji za podizanje spomenika i davanje naziva ulica u Subotici da se izradi nova bista Jovanu Mikiću.

Bista Jovana Mikića, koja je krasila dvorište istoimene osnovne škole u Subotici od 1982. godine, ukradena je pre nekoliko godina, a bila je rad akademskog vajara Save Halugina.

Na ogoljeni postament, na kojem se danas nalazi samo fotografija Jovana Mikića, predstavnici gradskih odbora Društva za istinu o Narodnooslobodilačkoj borbi i Jugoslaviji i Centra “Tito” položili su cveće i zatražili da se bista vrati gde i pripada.

“Danas smo ovde da nastavimo našu inicijativu započetu pre više godina, možda malo s većim insistiranjem, jer smatramo da ličnost kao što je bio Jovan Mikić, komandant Prvog subotičkog partizanskog odreda, predratni komunista, učesnik radničkog pokreta, balkanski prvak u troskoku, učesnik Olimpijskih igara i pesnik, zaslužuje bistu”, kazao je Mikloš Olajoš Nađ.

Subotica: Predat zahtev za izradu nove biste Jovana Mikića 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Kako je objasnio, 2020. godine je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica izdao rešenje o postavljanju biste Jovana Mikića, ali je zbog nedostatka sredstava i drugih razloga, to rešenje isteklo.

“Sada se ponovo obraćamo tom Zavodu i drugim institucijama. Negativi ove biste koju je izradio Sava Halugin su tokom selidbi nestali. Prvo su bili polupani, pa su nestali, čitavo istraživanje smo tu radili, i radi se o tome da mora nova bista Jovana Mikića da se uradi. Predlog je Save Halugina da razgovaramo sa profesorom Milanom Markovićem iz osnovne škole na Paliću i Verom Počučom. Tako da su ti razgovori u toku, da bismo ipak mogli da izađemo pred Grad ko će izraditi taj spomenik i koliko košta”, kazao je Olajoš Nađ.

On je dodao da se školski odbor Osnovne škole “Jovan Mikić” još prošle godine složio s ovom inicijativom i takođe predao molbu Gradskoj upravi Subotice.

“Nadamo se da će i škola da se potrudi, ali uopšte Grad, jer po nama mora da se povede više računa o tome kako se čuvaju spomenici kulture. Posle ovoga ćemo položiti cveće i na biste Matka Vukovića, Kizura Ištvana i Lazara Nešića, jer su te biste takođe bile ukradene i u veoma kratkom periodu su vraćene i nadamo se da će to biti sudbina i kada se radi o bisti Jovana Mikića”, poručio je Olajoš Nađ.

Subotica: Predat zahtev za izradu nove biste Jovana Mikića 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Predstavnici udruženja građana podsetili su da se u ponedeljak, 10. oktobra, obeleževa Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, što ocenjuju da je bio najsrećniji dan za Subotičane u 20. veku.

“Ta naša sloboda nije poklonjena. Za nju su se izborili svi ovdašnji narodi i narodnosti Subotice, zajedno sa pripadnicima Crvene armije. Valja napomenuti da je Subotica pre izbijanja Drugog svetskog rata imala jak radnički pokret. Zahvaljujem se svima koji su dali živote za slobodu, i borcima i žrtvama od Subotice do Aušvica. Inače, u Subotici je 1941. godine bilo šest zatvora, 7.104 žrtava ima Subotica i nikada ih ne smemo zaboraviti. Moramo negovati sećanje na njih i razvijati antifažizam”, zaključio je Mikloš Olajoš Nađ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari