07. oktobar  2022. 14.35  | Izvor: RTV (Eleonora Horvat)

Zrenjaninsko prihvatilište poklanja kućne ljubimace

ZRENJANIN -

U Zrenjaninskom prihvatilištu za napuštene životinje održana je akcija promovisanja udomljavanja ljubimaca. Učenici osnovnih i srednjih škola mogli su da na licu mesta pogledaju u kakvim uslovima žive napuštene životinje i da saznaju nove informacije o odgajanju pasa.

Zrenjaninka Aleksandra Vujinov u prihvatilište za napuštene životinje stigla je sa razredom, iako nije tako planirala kući je otišla sa novim ljubimcem.

azil,prihvatiliste,psi,pas

"Kod kuće imam dva šarplaninca, on me baš podseća na šarplaninca pa sam odlučila da ga uzmem , on je mali oni su veći pa će uz njih narasti", Aleksandra Vujinov.

Od 2005. godine od kada postoji prihvatilište za napuštene životinje u Zrenjaninu je udomljeno preko 4 hiljade jedinki. Udomljavanje životinja donosi i obaveze vlasnicima.

"Kućne ljubimce ne treba napuštati, da moraju da vode računa o njima i jedno od glavnih što treba da urade to je da svog ljubimca čipuju i vakcinišu, da ga uvek izvode u šetnju i da ga nikad ne puste bez nadzora", kaže Danijela Tančić, portparol JKP Čistoća i zelenilo Zrenjanina

Kinološko društvo u Zrenjaninu podržava akcije promovisanja udomljavanja pasa i kako ističu ljubav ljubimaca ne meri se rodovnikom.

Vladimir Vujin, predsednik društva, ističe: "Verujte mi da je pas potpuno isti, da li on imao rodovnik ili ne, i jedni i drugi mogu da pruže maksimalnu ljubav i pažnju. Nekad, verujte mi, da možda čak i psi koji su udomljeni iz prihvatilišta i sa ulice više pažnje i ljubavi posvete vlasniku nego neki koji su iz odgajivačnice."

Trenutno je u Zrenjaninskom prihvatilištu za napuštene životinje smešteno oko 190 pasa a udomljavanje se vrši svakog dana.