Bajden menja politiku prema marihuani, pomilovanja za osuđene zbog posedovanja

Predsednik SAD Džozef Bajden preduzeo je prve velike korake ka dekriminalizaciji marihuane, ispunjavajući predizborno obećanje o brisanju prethodnih federalnih osuda za posedovanje te droge.
Bajden menja politiku prema marihuani, pomilovanja za osuđene zbog posedovanja
Foto: Pixabay

Bajden će pomilovati sve one koji su po federalnom zakonu osuđeni za obično posedovanje marihuane, što je potez za koji su visoki zvaničnici administracije rekli da će uticati na hiljade Amerikanaca.

"Slanje ljudi u zatvor zbog posedovanja marihuane promenilo je previše života zbog ponašanja koje mnoge države više ne zabranjuju. Krivična evidencija za posedovanje marihuane takođe je postavila nepotrebne prepreke za zapošljavanje, smeštaj i mogućnosti obrazovanja", saopštio je Bajden i dodao da su Afroamerikanci i Latinoamerikanci za to nesrazmerno više procesuirani od belaca. 

Bajden će, takođe, ohrabriti guvernere da preduzmu slične korake na nivou država i zadužiće Ministarstvo zdravlja, socijalne službe i državnog tužioca Merika Garlanda da "ekspeditivno" preispitaju status marihuane u saveznom zakonodavstvu.
 
On je zatražio da se promeni klasifikacija marihuane u federalnom zakonu u kojem se trenutno klasifikuje zajedno sa LSD-om i heroinom, ali je zatražio da ostanu ograničenja u transportu, prodaji i zabrani za maloletnike.
 
CNN navodi da dekriminalizacija marihuane uživa sve veću podršku i demokrata i republikanaca i da su ovo značajni koraci koje je preduzeo američki predsednik ka ukidanju krivičnih kazni za posedovanje marihuane.
 
Marihuana je ilegalna prema saveznom zakonu, iako su pojedine države krenule ka legalnoj upotrebi u rekreativne i medicinske svrhe.
 
Kao kandidat, Bajden nije odobrio legalizaciju marihuane u rekreativne svrhe, ali jeste zauzeo stav prema dekriminalizaciji.
 
"Niko ne bi trebalo da bude u zatvoru zbog marihuane. Kao predsednik, ja ću dekriminalizovati upotrebu kanabisa i automatski poništiti prethodne osude", rekao je Bajden tokom kampanje.
  • Alex

    28.10.2022 01:25
    Alkohol i duvan su mnogo manje stetni,zato što su legalizovani?!
  • 9

    07.10.2022 16:43
    Samo da ovaj naš
    ne donese istu odluku. U skupštini zakone i uredbe donose
    kao da su već svi dobro napušeni, a ako oslobode
    sve duvače neće biti dosta mesta pod zelenim krovom.
  • Sale

    07.10.2022 13:21
    Dobar potez da dobije tonu glasaca..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.