Biznis
GDE SU NESTALE 4 MILIJARDE SA KIPRA Ofšor advokat Vladislav Popović u emisiji "Biseri" na Blic TV: Problem je ako su ih trošili na kokain, dame niskog morala i kockarnice

GDE SU NESTALE 4 MILIJARDE SA KIPRA Ofšor advokat Vladislav Popović u emisiji "Biseri" na Blic TV: Problem je ako su ih trošili na kokain, dame niskog morala i kockarnice

Gost premijerne emisije "Biseri" na Blic TV bio je jedan od prvih "offshore" advokata na Kipru Vladislav Popović koji je sa voditeljem Vanjom Bulićem razgovarao na temu ofšor ("offshore") firmi na Kipru 90-ih, šta taj termin tačno znači i kako je nastao, kako je sistem funkcionisao, da li su tamo izgubljenih 4 milijardi maraka, i ko to zapravo zna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Vladislav Popović Foto: Blic TV / screenshot
Vladislav Popović

Emisija "Biseri" sa Vanjom Bulićem na TV programu Blica će se emitovati svakog četvrtka u 22 časa, na MTS kanalu 115, a reprize će biti nedeljom u 12.

Odgovarajući na pitanje Vanje Bulića, šta je "offshore" advokat, Popović je istakao da za sve treba da se zna praistorija.

- Vraćamo se u vreme Robina Huda, šerifa iz Notingema. Znači Ričard Lavlje Srce je otišao u rat i ostavio svog mlađeg brata princa Džona da vodi zemlju. U međuvremenu ovaj je dao baronima veliku povelju slobode, da neće bez njih ulaziti u rat, tražiti vojsku... Dao im je tzv. poreske rajeve, i sad dok se vraćao Ričard iz krstaškog rata, u povratku odluči da opljačka jedan francuski zamak, da napuni budžet, i tu je poginuo. Te poreske slobode su ukinute, i ostale su samo na ostrvima oko Britanije, otud ime "offshore", navodi on.

Foto: Blic TV / screenshot

Popović kaže da zbog sankcija više nije moglo da se radi u Rusiji i dodaje da su zbog toga pravili firme na Kipru.

- Kipar je bio "offshore" zona sa porezom od 4,25 odsto na neto promet i nije se plaćao PDV, navodi on.

Objašnjavajući kako to funkcioniše Popović je naveo jedan primer.

- Dođe beogradska građvinska firma, kaže Vanja, otvori nam firmu na Kipru, otvori nam žiro račun, uradi nam komplet dokumenata i predstavništvo u Moskvi. Onda zaposlimo te ljude, oni rade u Moskvi, primaju pare na predstavništvo, pare na Kipar, kaže on.

Upitan za prenos novca, on ističe da je tada to bilo moguće.

- Sada je keš jako reduciran, do 10.000 evra, preko toga su već strašni problemi. osim u šiping industriji. kaže on dodajući da je nekada i građevinska industrija mogla da prenosi keš preko granice.

- Napravim spisak radnika oni ga potpišu na divče. Uzmem par stotina hiljada u torbi sa Kipra, donesem u Beograd, prijavim na granici. Ovi moraju da me čekaju iz građevinskih firmi naših, odma im predam, potpišu i doviđenja, priča Popović osvrćući se na način prenošenja novca iz Kipra u Srbiju.

Vanja Bulić
Foto: Blic TV / screenshot
Vanja Bulić

Popović je naveo i da je prenos novca sa sobom nosio veliku opasnost.

- To je znao onaj kome pare nosim, mene su uvek vodili do aerodroma, čim pređem granicu, prijavim se tamo, prijavim se ovde. Sačekaju me... Meni su verovali stvarno. Nisam imao nikakve probleme. Par puta su me proveravali, daju mi više novca, i ja ih tako i predam, posle kažem "Zabrojali ste se, dali ste mi više".

Da bi se bavio tim poslom Popović ističe da "si morao da budeš čovek od poverenja i ovlašćeno lice", dodajući da je to bio poverljivi deo ugovora koji se uništavao.

Odgovarajući na pitanje voditelja da li je to razlog zašto mi ne znamo gde su izgubljene 4 milijarde, Popović ističe da ih on nije nosio.

- Sloba je upao u savezne devizne rezerve i izbacio te pare na Kipar. Pare su preko Beogradske banke bile kod Popular banke. To je buduća Marfin banka, koja je trebala da bude hongkongško-šangajska banka, ali Centralna banka Kipra nije dozvolila nego je prodala Marfinu i ovi su je likvidirali. Bank of Cyprus su ošišali, a ovu su likvidirali, kazao je Popović.

Foto: Blic TV / screenshot

- Iznosili su i drugi pare. Sankcije su za boraniju... Sve vreme sankcija su bili direktni letovi Beograd-Larnaka. Avion pođe iz Beograda za Larnaku, nosi pare, putnike, nisam ni znao šta sve nose. Kada dođu iznad Makedonije, Skoplje javlja direktan let za Larnaku, za neke parice. Molim lepo, nastavlja Popović.

Na Bulićevo pitanje "gde su te pare sada" Popović je odgovorio sa "popila maca".

- Oni su rešili da likvidiraju Beogradsku Banku, nisu rešili da preuzmu menadžment. To treba da pitate Dinkića, ja sam samo uslužna industrija (service industry). Ja služim firmama, pojašnjava Popović.

On ističe da se one najverovatnije nalaze na raznim destinacijama i u raznim privatnim firmama.

- Ne bih rekao da su državne firme, to su firme pri državi ili privatne. Onaj koji ima dobre kontakte sa državom, pa mu se daju državni poslovi, a firme su privatne. To su vam porekla nekih turbo milijardera 90-ih. To nije problematično. Problematično je to da li je te pare neko tamo potrošio na neki kokain, dame niskog morala, ili kockarnice, ili je te pare uložio u Ex-Jugoslaviju, kaže Popović dodajući da su oni koji te pare nisu potrošili na šta je predviđeno, danas ispod zemlje.

Foto: Blic TV / screenshot

- Moralo je da se radi preko Kipra, preko 90 odsto izbegavanja sankcija je išlo preko Kipra. To je naša najprijateljskija zemlja i nikad im se nismo zahvalili. To je i jedina zemlja koja je prilikom bombardovanja Jugoslavije 99-te, ko god da je došao dobijao je na granici dozvolu za boravak i rad na 6 meseci, gde god da hoće da radi, ističe Popović.

Popović je istakao i da je Kipar primao naše sugrađane bez vize, dok su ostale zemlje nama tada uvele vize.

- Treba da im budemo zahvalni do groba. Jesu oni zaradili na nama, ali su nas održali ekonomski u životu, zaključuje on.

Gde gledati Blic TV

BLIC TV je dostupan na svim platformama i aplikacijama MTS pretplatnika na platformama IRIS TV u Srbiji Bosni i Hercegovini i Crnog Gori. Program je u sklopu osnovnog paketa i možete ga gledati na sledećim kanalima:

Srbija:

- IRIS TV paket na kanalu 115

- Supernova kablovski paket na kanalu 15

- m:SAT satelitski program na kanalu 15

Bosna i Hercegovina:

- mTel IPTV paket na kanalu 15

- Supernova i logosoft na kanalu 14

- m:SAT u Republici Srpskoj na kanalu 7

- m:SAT u Federaciji na kanalu 14

Crna Gora:

- kablovski paket na kanalu 26

- m:SAT na kanalu 27