"Ilon Mask nudi jedino moguće časno rešenje ukrajinske krize po kosovskom modelu": Kosovski analitičar povodom tvita najbogatijeg čoveka na svetu 1Foto: EPA-EFE/Carina Johansen NORWAY OUT

Politički analitičar Fadil Ljepaja kaže za Danas da smatra da je predlog vlasnika „Tesle“ Ilona Maska za ukrajinsko krizu, a po „kosovskom modelu“  jedini mogući „časni“ izlazak iz rata.

Mask je na svom Tviter nalogu podelio model po kom za ukrajinsko-ruski mir po kojim bi trebalo ponoviti referendume u pripojenim regionima koje bi nadzirao UN, a nakon kojih bi Rusija se povukla ako je to volja naroda. Takođe, Krim bi trebalo da bude formalno deo Rusije, kao što je, kaže Mask, bio do 1783. godine, odnosno do, kako smatra, greške prvog čoveka Sovjetskog saveza Nikite Hruščova. To bi značilo i obezbeđeno vodosnabdevanje Krima, ali i da Ukrajina ostaje neutralna.

– Vrlo je verovatno da će ovo biti ishod na kraju – samo je pitanje koliko će umreti pre toga. Možda sličan pristup kao Kosovu, napisao je Mask.

Dodao je i da takođe vredi napomenuti da je mogući, iako malo verovatan, ishod ovog sukoba nuklearni rat.


– Izjava Ilona Maska zapravo nudi jedini mogući, „časni“ izlaz iz rata koji preti da se otme kontroli.  „Kosovski model“ zapravo znači da Ujedinjne nacije treba da ovlaste mirovnu operaciju i stvore mirovne snage koje bi se postavile u ukrajinskim područjima koja su proglasila nezavisnost ili su aneksirane od strane Rusije, navodi Ljepaja.

Dodaje da te teritorije bi bile za 10 do 15 godina pod međunarodnom upravom, za koje vreme bi bio usvojen plan za obnovu zemlje, povratak izbeglica, stvaranje demokratskih institucija, od onih lokalnih do centralnih, te shodno usvojenim načelima bi bio organizovan referendum o budućnosti tih regija.

– Odmah bi bilo zatražena obustava ratnih operacija i povlačenje svih vojnih i policijskih snaga sa strane, te stvaranje UKRAFORA i UNMUK, nalik kao UNMIK, mirovnoj misiji UN koja deluje na Kosovu, koje bi preuzele mandat da normalizuju život i obnove zemlju i demokratske institucije, te omogućile da se „rat nastavi političkim sredstvima“, ocenjuje ovaj kosovski analitičar.

Ljepaja smatra i da politička volja SAD, EU, Kine, Indije i Turske bi mogla da ubedi obe strane da se povuku i da stvar prepuste međunarodnoj zajednici i međunarodnom pravu.

Njihova politička volja bi se pretvorila u međunarodnu administraciju i međunarodne mirovne snage koje bi zaustavile rat i dalja stradanja koja koče ne samo tehnološku revoluciju, nego i društvene promene koje su u toku ne samo na Zapadu, poručuje Ljepaja.

Maskov tvit proizveo je oprečne reakcije na ovoj društvenoj mreži, a u raspravu se uključio i ukrajinski predsednik Volodimr Zelenski. On je upitao svoje pratioce da li im se više sviđa Mask koji podržava Rusiju ili onaj koji podržava Ukrajinu. Na to je usledio odgovor vlasnika „Tesle“ da on i dalje podržava Ukrajinu, ali da je ubeđen da će eskalacija rata naneti ogromnu štetu Ukrajini i svetu.

Tvrdio je najbogatiji čovek na svetu i da su troškovi osposobljavanja i podrška Starlink sistema u Ukrajini, koji omogućava pristup Internetu građanima Ukrajine koji se nalaze u okupiranim teritorijama, a jedan je vojnik ukrajinske vojske potvrdio da je ovaj sistem korišćen u vojne svrhe, iznose 80 miliona dolara.

Naša podrška Rusiji je 0 dolara. Očigledno smo na strani Rusije. Pokušaj da se ponovo zauzme Krim će izazvati masovnu smrt, neuspeh i rizik od nuklearnog rata. Ovo bi bilo strašno za Ukrajinu i Zemlju, napisao je Mask, koji je osnivač i izvršni direktor kompanije SpaceX, koja je sprovela Starlink sistem koji ima više od 150.000 korisnika u Ukrajini.

Mask je objavio anketu u kojoj je pozvao ljude da glasaju da li bi stanovnici Donbasa i Krima trebalo da imaju pravo na samoopredeljenje, te je na opasku savetnika šefa kabineta predsednika ukrajine Mihaila Podoljaka „da li legitimizuje lažne referendume“, Mask je odgovorio: „Ne, predlažem da se glasa pod nadzorom UN-a“. U tom  je kontekstu i pomenuo Kosovo, rekavši da je potreban sličan pristup kao problemu Kosova. Uz tu je konstataciju podelio i link do teksta Britanike o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari