Crvena zvezda razbila Ferencvaroš, bomba Kange utisak večeri 1Photo by Pedja Milosavljevic

Fantastično izdanje fudbalera Crvene zvezde! Prva ovosezonska pobeda u Ligi Evrope, nakon dva uvodna poraza, personifikovana prelepim golovima Mitrovića, Kataija, posebno Kange, povratila je nadu crveno-belih da mogu proći u drugu fazu renomiranog takmičenja. Sa ubedljivih 4:1 (2:0) na stadionu „Rajko Mitić“ Zvezda je poslala poruku konkurentima da neće kapitulirati do poslednjeg kola.

Jesu crveno-beli imali popriličnih kadrovskih problema; Nemanja Milunović i Bukari nisu bili u sastavu zbog nezalečenih povreda. Ujedno, naspram sebe su imali lidera u grupi posle dva kola sa maksimalnih šest bodova, ogroman pritisak na leđima i upitnost da li su kadri da se uopšte nadmeću sa ovosezonskim konkurentima u Ligi Evrope.

Trener Milojević je odlučio da Gobeljiću da šansu na desnom beku, dok je Eraković zauzeo mesto desnog štopera.

Od starta je domaćin kontrolisao igru u manevru Ferencvaroša, svestan da je tranzicija segmenat u kojem je naročito opasan.

Osetili su crveno-beli da mogu implementirati taktičke zamisli i naprave prednost u menjanju težišta igre.

Ono što se odmah videlo bilo je to da je Gobeljić maksimalno „našpanovan“. Kako je vreme odmicalo, češće se ubacivao, nadopunjavao sa Kangom i rasterećivao mladog Mitrovića, dajući mu vremena da kretnjama u sredinu otvara prostor po boku.

Iz jedne takve akcije Gobeljić je fino probio u 27. minutu. Ivanić se izvio u vazduhu, nadvisio Vinga, desnog beka gostiju, koji je nehotice, ali očigledno igrao rukom.

Nakon poziva iz VAR sobe, sudija Vizer je pogazao na penal. Kanga je majstorski šutirao u desni gornji ugao gola Ferencvaroša, a golman Dibus je samo ulepšao pogotak.

Nastavili su crveno-beli da u kontrolisanom ritmu iniciraju napade, koji su, mahom bili u kreaciji noćas izvanrednog Kange.

Odlično je Gabonac iznosio loptu na protivničku polovinu, menjao strane, nadopunjavao se po desnoj strani, tražeći neretko i centarfora Pešića.

Rođeni Nišlija je često insistirao na dubini u napadu; upornošću je u 35. minutu došao do lopte na ivici šesnaesterca mađarskog šampiona; lob pasom pronašao je Mitrovića koji se u prijemu majstorski oslobodio Botke i levicom probušio mrežu.

Mogli su crveno-beli i do ubedljivijeg vođstva do poluvremena, ali je Dragović nedovoljno dobro zahvatio loptu glavom, neometan sa nekih desetak metara, posle odličnog centaršuta Kataija.

Ferencvaroš nikako nije znao kako da skrati prostor između linija što je Zvezdi olakšavalo namere da stvara šanse.

Samo što su se zagrejali nakon petnaestominutne pauze, Gobeljić  je još jednim prodorom pokazao da nije sinonim za status otpisanog fudbalera.

Katai je iskoristio šansu da bez pritiska sa dvadesetak metara odličnim šutem u golmanom donji desni ugao povisi na ogromnih 3:0.

Zvezda je potom svesno spustila ritam, namerena da natera goste da kreiraju igru, međutim Ferencvaroš definitivno nije navkinut na takav stil igre.

Kada se činilo da će meč poprimiti obrise monotonije nepredvidivi Kanga je uveličao žurku na severnoj tribini.

Iskosa sa leve strane, sa nekih dvadesetak metara, iz mesta je otvorenim stopalom tako zahvatio loptu da je njena putanja zaličila na parabolu koja je bežala od golmana Dibuša i završila u mreži njegovog gola.

Milojević je nedugo zatim izvršio izmene, promenio formaciju sa trojicom pozadi, na kraju šansu dao i Nemanji Motiki, kao i Veljku Nikoliću što nije uticalo da kvalitet igre opadne.

Gosti su do kraja samo smanjili na 4:1 što nije pokvarilo utisak da je Zvezda odigrala odličnu utakmicu, možda i najbolju ove sezone u kojoj su gotovo svi bili u skladu sa težnjama kluba da prezimi u Evropi.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari