UNS: Vlada Kosova da poštuje zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika

Udruženje novinara Srbije je saopštilo da je sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova uklonjen srpski jezik.
UNS: Vlada Kosova da poštuje zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika
Foto: Pixabay
Zatražili su od vlade Kosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.
UNS i njegov ogranak - Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) su u saopštenju naveli da je to ministarstvo uklonilo na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku.
Dodali su da je na zvaničnoj Fejsbuk stranici natpis i tekst ispod logoa samo na albanskom jeziku, a da su brojne aktivnosti ovog ministarstva takođe na albanskom.
 
Naveli su i da je Tviter nalog ministarstva na engleskom, dok zvanični nalozi na Jutjubu i Instagramu koriste engleski i albanski jezik. Dodali su i da je Fejsbuk stranica ministarstva promenjena, a da je srpski jezik izbačen i iz naziva ministarstva.
 
Najavili su i da će nastaviti da intenzivno prate i ukazuju na nepoštovanje zakonskih odredbi koje, kako su naveli, garantuju srpskom narodu ravnopravnu upotrebu maternjeg jezika na Kosovu.
  • Jelte

    06.10.2022 20:29
    Mogao bi UNS da se zapita zašto u Vojvodini niko ne poštuje zakon o upotrebi manjinskih jezika u javnoj upravi. U doskoro multikulturalnom Novom Sadu više nema ništa sem ćirilice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.