Najnovije vesti
Vesti Politika
"Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju": Vučić se u Pragu sastao sa Šolcom, Makronom i Ursulom fon der Lajen

"Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju": Vučić se u Pragu sastao sa Šolcom, Makronom i Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Pragu, a ključne teme je bila Kosovo i Metohija i evropski put Srbije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Aleksandar Vučić u Pragu Foto: Martin Divisek / EPA;
Aleksandar Vučić u Pragu

- Ključne teme razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom su bile Kosovo i Metohija i evropski put Srbije. Verujem da sam odgovorno i ozbiljno zastupao našu zemlju i njene interese - napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografije sa trilateralnog susreta.

Blic preporučuje

Vučić se večeras sastao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sa kojom je razgovarao o svim važnim pitanjima za Srbiju.

- Odličan razgovor sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju i njen evropski put. Nadam se skoroj poseti predsednice EK Ursule fon der Lajen Beogradu i Srbiji - napisao je predsednik Vučić na svom Instagram nalogu buducnostsrbijeav uz fotografije sa susreta.

Vučić je ranije danas, posle sastanka Evropske političke zajednice, gde je učestvovao na okruglomn stolu na temu energetike, ekonomske situacije i klimatskih pitanja, da je za Srbiju važno što učestvuje na ovom skupu gde je ponovio zahtev da i Srbija bude izuzeta iz mera zabrane uvoza ruske nafte.

On je danas rekao i da očekuje da će na sastancima sa zvaničnicima koji ga večeras očekuju u Pragu razgovarati o mnogim temama i dodao da su ti razgovori uvek teški jer postoji suviše problema o kojima nema saglasnosti između Srbije i velikih evropskih sila.

Vučić je to kazao u Pragu gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice, a odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje razumevanje ili pritiske na sastancima koji mu slede među kojima je i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makrononom po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

- Očekujem razgovor, otvoren razgovor - kazao je Vučić i naveo da sa Šolcom postoji međusobno poštovanje, kao i da je sa njim već razgovarao o tome da Srbija nije izuzeta iz mere o uvozu ruske nafte.

Dodaje da će ponovo razgovarati o toj odluci EU i kaže da će razgovarati o tome i sa Makronom, kao i sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i italijanskom premijerkom.

- To je ono što mi možemo da uradimo. Nikada ne očekujem unapred previše, uvek sam pomalo pesimističan, a moje je da se pripremim za sastanak, imam argumentaciju i da vidim šta je to što mi možemo da dobijemo za Srbiju - kaže predsednik.

Navodeći da ne očekuje lak razgovor, Vučić kaže da nikada ti razgovori nisu laki i pojašnjava da je suviše problema, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, o kojima različito mislimo od velikih evropskih sila.

Takođe, predsednik navodi da će biti reči i o sankcijama Rusiji.

- I jedno i drugo će nesumnjivo biti tema, a verujem i da će biti neke druge teme i ja sam spremio dve teme koje bih voleo da pokrenem u razgovoru sa njima, ali o tome mogu da govorim tek kada budem video da li ćemo na te teme i razgovarati - dodaje on.

(Tanjug)