Holivud i seksualni napadi: Sud odbacio tužbu protiv Kevina Spejsija da je neprikladno dirao tinejdžera na zabavi pre 36 godina

Glumac je sve vreme negirao da je pre više od 30 godina neprikladno dirao kolegu Entonija Repa na zabavi u stanu na Menhetnu pre više od tri decenije. Rep je tada imao 14 godina, a Spejsi 27.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 06.10.2022.

19:15

Holivud i seksualni napadi: Sud odbacio tužbu protiv Kevina Spejsija da je neprikladno dirao tinejdžera na zabavi pre 36 godina
Kevin Spejsi/Getty Images

Sud u Njujorku je odbacio tužbu za seksualne napade od pre 36 godina koje su pokrenute protiv glumca Kevina Spejsija.

Oskarovca je tužio kolega Entoni Rep navodeći da ga je Spejsi neprikladno dodirivao na zabavi 1986. godine kada je imao samo 14 godina.

Rep, koji sada ima 51 godinu, tražio je odštetu od 40 miliona dolara.

Spejsi se suočio sa još pet optužbi za seksualno uznemiravanje u Velikoj Britaniji, a suđenje bi trebalo da počne u junu 2023..

Ovaj 63-godišnji glumac negirao je sve optužbe.

U četvrtak, 20. oktobra, posle tri nedelje ročišta, u federalnom sudu na Menhetnu, porota je odlučila da Rep nije dokazao sopstvene tvrdnje da ga je Spejsi seksualno napastvovao.

Većanje je trajalo duže od sat vremena, a presudu je pročitao sudija.

Mediji prenose da je Spejsi zagrlio advokate pre nego što je izašao iz sudnice.

Protiv zvezde serije Kuće od karata (House of Cards), u septembru 2020. podneta je tužba za zlostavljanje i namerno nanošenje emocionalnog stresa.
Ilustracija sa suðenja Spejsi desno i Repov advokat Rièard Stigmen/Reuters
Spejsi je imao 26 ili 27 godina kada se su se sreli na zabavi u njegovom stanu na Menhetnu, naveo je Rep.

U intervjuu za sajt Bazfid oktobra 2017. godine, Rep je rekao da ga je Spejsi odveo, spustio na krevet i legao preko njega.

"Bilo mi je jasno da želi da imamo seksualni odnos", rekao je Rep.

U tužbi se navodi da navodni kontakt nije trajao više od dva minuta i da "nije bilo ljubljenja, svlačenja, posezanja ispod odeće, niti seksualnih izjava ili insinuacija".
Kevin Spejsi dolazi na suðenje tokom treæe nedelje postupka na Menhetnu/Getty Images
Iznoseći odbranu, tokom treće nedelje sudskog postupka, Spejsi je rekao da je bio šokiran kada je Rep pre pet godina izneo optužbe protiv njega.

"Nisam znao kako bi to moglo da bude istina", rekao je 63-godišnjak, dodajući da ne bi bio seksualno zainteresovan za Rapa pošto je bio maloletan.

Repov advokat Ričard Stigman tvrdio je da postoje rupe u sećanju Spejsija i da ne pamti dobro.

Spejsijeva braniteljka Dženifer Keler uzvratila je da je Repova priča izmišljotina i rekla da on "privlači više pažnje na ovom suđenju nego što je imao tokom celog njegovog glumačkog života".
Entoni Rep trenutno glumi u nastavku serije Zvezdane staze/Getty Images

Prethodni postupci

Sudija u Los Anđelesu, Luis A. Kaplan, ranije je odbacio optužbu za ovaj seksualni napad, zaključivši da je slučaj zastareo.

Dan posle objavljivanja intervjua Repa na sajtu Bazfid, Spejsi je na društvenim mrežama napisao da se ne seća onoga što Rep tvrdi.

"Ako sam se tada ponašao kako on opisuje, dugujem mu najiskrenije izvinjenje za ono što bi bilo duboko neprikladno ponašanje u pijanom stanju", napisao je.

"I žao mi je zbog svega što je osećao svih ovih godina."

U videu koji je snimio sa advokatima u januaru, Spejsi je negirao da se incident dogodio, prema novinskom sajtu Pravo i zločin (Law & Crime).

Rep trenutno glumi u seriji Zvezdane staze: Otkriće (Star Trek: Discovery), a prethodno je glumio u brodvejskom mjuziklu Rent.

Optužba za seksualni napad iz 2016. godine u kojoj se navodi da je Spejsi pipao 18-godišnjaka u restoranu u Nantuketu, Masačusets, odbačena je 2019. nakon što su glumčevi advokati tvrdili da je optuženi manipulisao tekstualnim porukama na njegovom telefonu.

Godinu dana kasnije, sudija je presudio da Spejsi mora da plati 31 milion dolara producentima Kuće od karata za troškove koje su nastali nakon što su ga otpustili iz serije.

U julu 2022. godine, Spejsi se pred sudom u Londonu izjasnio da nije kriv po optužbama za seksualne napade na tri muškarca pre više od deset godina.

Karijera skrenula sa koloseka

Zvezda serije Kuæa od karata ispred suda na Menhetnu/Reuters
Višestruke optužbe za seksualno nedolično ponašanje poremetile su karijeru holivudske zvezde.

Izgubio je nekoliko poslova, ali se 2021. godine vratio glumi, malom ulogom u niskobudžetnom nezavisnom italijanskom filmu reditelja Franka Nera.

Netfliks ga je izbacio iz političke dramske serije Kuća od karata, a Kristofer Plamer ga je zamenio u ulozi Džej Pola Getija u filmu Cena života.

U avgustu je sudija presudio da Spejsi mora da plati 31 milion dolara producentima Kuće od karata za troškove koje su nastali pošto su ga otpustili iz emisije.

Spejsi je dobio Oskara za uloge u filmovima Američka lepota i Dežurni krivci.

Tokom suđenja u Njujorku upitan je da odgovori na tvrdnju Repa da je "prevarant" jer nije ranije saopštio da je gej.

Spejsi je rekao da je lični život držao van očiju javnosti, poput priča o detinjstvu, jer je njegov otac imao rasističke i homofobične stavove. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: