Borko Stefanović: EU bez Srbije i ostalih balkanskih zemalja nije potupuna i stabilna

od strane | okt 6, 2022 | Vesti | 0 Komentara

Bitno je da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović na sastanku sa poljskm ambasadorom Rafaelom Perlom i dodao da će kao predsednik tu temu pokrenuti na Odboru, kao i na sednici parlamenta, saopšteno je danas posle sastanka.

Stefanović je istakao da je Evropska unija najvažniji ekonomski accomplice Srbije i investitor, ali i da je bitna u smislu zajedničkih vrednosti, kao što su jednakost i socijalna pravda.

„Evropska unija bez Srbije i ostalih balkanskih zemalja, nije potupuna i stabilna“, ocenio je Stefanović i zahvalio na jasnoj podršci Poljske Srbiji, ukazavši da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije.

Ambasador Perl je ukazao na značaj postojanja političkog pluralizma u ovom sazivu Narodne skupštine i dodao da će Poljska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije.

Sagovornici su zajednički ukazali na važnost inicijative Otvoreni Balkan koja, prema njihovim rečima, doprinosi ekonomskom razvoju, turizmu i razmeni robe među državama Zapadnog Balkana, a važna je i za evropske integracije država ovog regiona, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Stefanović je Perlu rekao da je važno da se dijalogom reše sva otvorena pitanja, bez priznavanja Kosova.

Opširnije

Izvor: Danas.rs