Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
PROJEKAT "ART BRUT" Događaj "Rezidencija umetnika - umetnici u gostima" SA DOMAĆIM I STRANIM UMETNICIMA U NOVOM SADU

PROJEKAT "ART BRUT" Događaj "Rezidencija umetnika - umetnici u gostima" SA DOMAĆIM I STRANIM UMETNICIMA U NOVOM SADU

Omladina Jazas Novi Sad - Srbija, zajedno sa Art brut Srbijom, Šok zadrugom, Mental habom, Matrijaršijom i Grafičkom zadrugom, organizator je događaja "Rezidencija umetnika - umetnici u gostima", u okviru projekta "ART BRUT" koji se realizuje u okviru Evropske prestonice kulture 2022 - Novi Sad.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Art Brut Foto: Jazas / Ustupljene fotografije
Art Brut

Gosti Novog Sada u okviru ovog projekta koji traje do 11. oktobra biće desetak umetnika iz naše zemlje, zemalja regiona i Evrope. Za vreme boravka učesnici će stvarati originalna umetnička dela koja će biti izložena u Arhivu Vojvodine, prostorima "Šok Zadruge" i KS "Svilara" zajedno sa radovima nastalim na radionicama sa pripadnicima marginalizovanih grupa. Sva dela ovih umetnika ostaće u arhivu udruženja "Art Brut Srbija".

Radove desetak umetnika iz Hrvatske, Bosne, Austrije, Francuske, Estonije i Srbije publika će moći da vidi u tri izlagačka prostora do 30. oktobra: Centralna galerija Šok ZaDruge i Šok Koridor gde će se održavati "Art Brut: MenthalHub radionice", zatim u Kulturnoj stanici Svilara gde će biti predstavljena "Kolekcija Art Brut Srbija" i u Galeriji Arhiva Vojvodine - "Art Brut: Rezidencija Novi Sad 2022", gde će do kraja oktobra biti predstavljeni radovi učesnika projekta.

Zainteresovani za ovaj aspekt umetnosti mogu se pridružiti radu 10. oktobra od 15 sati i doći u Arhiv Vojvodine kako bi učestvovali u radionici dubinskog crteža koju će Goran Stojčetović voditi sa umetnicima sa rezidencije.

Na ovaj način i sama publika ima priliku i mogućnost da utiče na postavku u prostoru koja će biti završena tik pred zvanično otvaranje.

Omladina Jazasa Novi Sad postoji oko 25 godina i veliki deo svojih redovnih i projektnih aktivnosti bazira na pomoći marginalitovanim grupama, pomoći u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava poput pravne i zdravstvene pomoći, ali i edukacijom mladih, te brigom o prevenciji zdravlja. Ovim projketom Omladina Jazasa Novi Sad priključuje se mreži organizacija koja promovisanjem kulturnih vrednosti našeg grada, nastoji da utiče na celokupnu društvenu zajednicu, te angažovanom umetnošću skrene pažlju na postojeće probleme. Saradnjom sa institucijama iz Hrvatske, Bosne, Austrije, Francuske i Estonije, promovisaće se kulturne i društvene vrednosti koje i jesu odličje Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.