Ekonomija

0

NBS omogućila reprogram poljoprivrednih kredita i lizinga

Autor: SI

Izvor: Beta

NBS omogućila reprogram poljoprivrednih kredita i lizinga
Poljoprivredni proizvođači, dužnici banaka i korisnici finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede moći će da reprogramiraju obaveze na najmanje šest do 12 meseci, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

"Poljoprivredni proizvođači se mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma", navedeno je u saopštenju, nakon sednice Izvršnog odbora na kojoj su donete odluke o odlaganju kreditnih i obaveza po osnovu finansijskog lizinga.

Dodaje se da se rok otplate kredita, odnosno ugovora o lizingu produžava na način da je iznos anuiteta (periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda), utvrđen u momentu odobravanja reprograma, i ne može da bude veći u odnosu na taj iznos u periodu pre primene reprograma.

U toku trajanja grejs perioda ti dužnici će, kako je navedeno, plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Reprogram je omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava prema zakonu kojim se uređuju poljoprivreda i ruralni razvoj i to fizičkom licu koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetniku.

Te olakšice su omogućene i pravnom licu i to zemljoradničkoj zadruzi sa najmanje pet članova koji su upisani u Registar, kao nosioci ili članovi pet različitih poljoprivrednih gazdinstava upisanih u Registar, kao i drugom pravnom licu razvrstanom u mikro ili malo pravno lice u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo.

"Imajući u vidu nameru da se podrška pruži dužnicima koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom otežanih uslova poljoprivredne proizvodnje, pravo na reprogram ostvarivaće dužnici koji na dan 31. maja 2022. godine nisu u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci, odnosno davaocu lizinga na koju se reprogram primenjuje", nvedeno je u saopštenju.

Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Detaljnije informacije u vezi sa primenom olakšica, a koje uključuju i reprezentativni primer, banke su dužne da objave na početnoj strani svoje internet prezentacije i u svojim poslovnim prostorijama u roku od pet radnih dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Banke odobravaju reprogram dužniku u roku od 30 dana od dana prijema zahteva. NBS, kako je navedeno, očekuje od banaka, kao i potencijalnih korisnika ovih regulatornih mogućnosti, da na odgovoran i transparentan način postupaju prilikom njihove primene, posebno imajući u vidu značaj koji poljoprivredni proizvođači imaju za celokupan privredni sistem, ali i značaj koji banke imaju za finansiranje njihovog razvoja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR