Bela kuća predstavila “AI povelju o pravima” kako bi zaštitila ljude od zloupotrebe veštačke inteligencije

od strane | okt 6, 2022 | Tech | 0 Komentara


Bela kuća predstavila “AI povelju o pravima” kako bi zaštitila ljude od zloupotrebe veštačke inteligencije

Američki predsednik Džo Bajden objavio je nacrt “Povelje o pravima veštačke inteligencije” koji ima za cilj da zaštiti građane od potencijalne štete načinjene od strane veštačke inteligencije.

Predlog zakona koji je prvi put apart predložila “Kancelarija za naučnu i tehnološku politiku” (OSTP) prošle godine, navodi načine na koje se kompanije smatraju odgovornim za tehnologiju koju razvijaju. Ovaj dokument uključuje: zaštitu od zloupotrebe podataka, algoritamske diskriminacije, sveprisutnog praćenja i nebezbednih sistema.

„Suviše često se novi alati koriste za ograničavanje naših mogućnosti i sprečavanje pristupa kritičnim resursima ili uslugama“, navodi se u zakonu.

„Ovi ishodi su jako štetni – ali nisu neizbežni… Potaknuti snagom američkih inovacija, ovi alati imaju potencijal da redefinišu svaki deo našeg društva i učine život boljim za sve nas. Ovaj važan napredak ne sme biti ostvaren po cenu građanskih prava ili demokratskih vrednosti.”

zlocesti_AI.jpg

Zakonski okvir postavljen u ovom nacrtu primenjuje se na automatizovane sisteme koji imaju potencijal da „smisleno utiču“ na prava, mogućnosti ili pristup kritičnim resursima ili uslugama od strane američke javnosti.

„Ovo je rezultat nastojanja Bajden-Harisove administracije da se građanska prava stave u centar načina na koje pravimo, koristimo i upravljamo tehnologijama“, rekla je novinarima Alondra Nelson, zamenica direktora za nauku i društvo u OSTP-u.

Evropska unija takođe planira zakonodavstvo koje ima za cilj regulisanje sektora i uvođenje provera za sisteme veštačke inteligencije „visokog rizika“ kroz “Zakon o veštačkoj inteligenciji”.

Šta vi mislite o jednom ovakvom zakonu? Ima li smisla ili ne?

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs