Почетна > Свет
Свет

Иранска телевизија емитовала признање о наводној шпијунажи

Двоје француских држављана ухапшених у Ирану признали су учествовање у шпијунажи, чини се на основу видеа који је данас емитовала иранска државна телевизија.

 

Фото: Freepik/standret

Признање француза, Сесил Колер и Жак Парис, који су ухапшени маја месеца ове године дошло је усред немира који потресају Иран, а које је Техеран повезао са страним непријатељима, преноси Ројтерс.

Француско министарство спољних послова оптужило је Иран за деловање у стилу „најгорих диктаторских режима” због објављеног видео-признања и категорички негирало да су ухапшени били припадници француских обавештајних служби.

„Ја сам Сесил Колер, ја сам обавештајни и оперативни агент у ДГСЕ (Генерални директорат за спољну безбедност)… Били смо у Ирану да припремимо терен за револуцију и збацивање режима Исламског Ирана“, рекла је Колер на видео снимку.

Државна телевизија је саопштила да су Колер и Парис ушле у Иран са „гомилом новца… који је требало да се искористи за финансирање штрајкова и демонстрација“.
„Наш циљ у француској служби безбедности је да извршимо притисак на иранску владу“, рекла је Парис на видео снимку.

У мају је државна телевизија емитовала снимак пара за који је саопштено да су путовали у Иран као туристи, „али су учествовали у антивладиним протестима и сусрели се са члановима такозваног удружења учитеља“, мислећи на протесте иранских учитеља широм земље који траже боље плате и услове рада, преноси британска агенција.

„Признање“ се поклапа са вишенедељним антивладиним протестима у Ирану због смрт Махсе Амини (22) Иранке курдског порекла у полицијском притвору прошлог месеца.

Протести широм земље добили су широку међународну подршку, што је навело Техеран да окриви САД и Израел за коришћење немира како би покушали да дестабилизују Исламску Републику.

Više od 4 miliona evra lažnih novčanica zaplenjeno u Španiji

Преузмите андроид апликацију.