AMERIČKI DOLAR PREŠIŠAO EVRO! Evo šta to znači za Srbe: Ekonomisti poručili u kojoj valuti je NAJISPLATIVIJE ŠTEDETI!
Foto: Shutterstock

ANALIZA

AMERIČKI DOLAR PREŠIŠAO EVRO! Evo šta to znači za Srbe: Ekonomisti poručili u kojoj valuti je NAJISPLATIVIJE ŠTEDETI!

InfoBiz -

Iako je američka valuta dostigla najveću vrednost u poslednje dve decenije, ekonomisti upozoravaju da to neće dugo trajati

Iako dolar iz dana u dan skače, ekonomisti upozoravaju da zbog njegove trenutne nestabilne vrednosti građani ipak ne bi trebalo da svoju štednju u evrima ili dinarima prebacuju u američku valutu.

Američka valuta poslednjih meseci naglo raste, nadjačala je evropsku, pa čak i britansku funtu, a juče je zabeležena najveća vrednost dolara u poslednjih 20 godina! Zvanični srednji kurs dolara u Srbiji iznosio je juče 117,59 dinara, dok je srednji kurs evra bio 117,33 dinara.

Prof. dr Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Kurir da građani Srbije koji imaju ušteđevine u evrima ne treba da hrle i da kupuju druge valute.

- Ne bi trebalo ni da menjaju evro za dolare, jer to ne samo da stvara dodatne bankarske troškove već isplativost niko ne može da garantuje. Kurs dolara je veoma nestabilan i niko ne zna koliko će on iznositi za nekoliko dana. Trenutnu situaciju ne treba razumeti kao trajnu tendenciju. U vremenu nestabilnosti, kada postoji veliki broj problema i kada se ne zna u kojem će pravcu sve ići, ako ljudi barem žele da očuvaju novac koji imaju, najsigurnije je da štede u evrima - kaže prof. dr Savić.

Ljubodrag Savic
foto: Printscreen

On objašnjava da jačanje dolara ide na štetu onima koji su uzimali dolarske kredite, a kojih je u našoj zemlji malo, jer će im biti veće rate, kao i državi za dolarski kredit, koji je dosta smanjen u poslednje vreme. Budući da je američki dolar i dalje najčešće sredstvo plaćanja energenata u međunarodnoj trgovini, uvoz nafte i gasa biće nam skuplji.

Savić je objasnio i da uzroci jačanja dolara leže u stanju američke privrede, koja je dosta stabilnija, jača i otpornija na krizu nego evropska, "za koju trenutno možemo da kažemo da je u stanju eutanazije, kada cene divljaju, a na sve to dolaze i rat u Ukrajini i uvođenje sankcija".

- Takođe, u SAD se referentna kamatna stopa redovno koriguje, što dovodi do povećanja kamata, a i na vreme je počela da se bori sa inflacijom. To je privuklo svetske i evropske investitore koji su počeli da ulažu na njihovom terenu. S druge strane, Evropska centralna banka (ECB) reaguje dosta sporije u povećanju kamatne stope u odnosu na američki FED - zaključio je Savić.

Ekonomista Aleksandar Stevanović takođe smatra da dolar jača jer je FED prvi krenuo da zateže monetarnu politiku i diže kamatne stope.

Aleksandar Stevanović
foto: Kurir TV

Siniša Mali

Dinar stabilan

Ministar finansija Siniša Mali istakao je juče da je politika kursa najvažnije sidro u borbi sa inflacijom.

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

- Namera je da se kurs održi stabilnim jer je to mentalno i psihološki važno za građane i preduzeća - rekao je on na TV Prva i ocenio da se u odnosu valuta dolar-evro vidi da se gubi poverenje u EU i evro.

- Ovo nije bilo nikada u istoriji i mogu slobodno reći da se oni slabije snalaze u tome. Razlog za to je sporija reakcija Evropske centralne banke u povećanju kamatne stope u odnosu na američki FED, koji je brzo reagovao u želji da suzbije inflaciju - kazao je Mali.

- Dolar će u nekom momentu prestati da jača u odnosu na evro, funtu i jen, a nekada će se trend preokrenuti. Kako stvari stoje, godinama je najbolje bilo štedeti u dinarima, a tako će i dalje biti - poručio je Stevanović za Kurir.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:21

(ANKETA) Pitali smo Beograđane šta su BITKOINI: Evo kakve smo odgovore dobili (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track