Novi Sad dobija „turbo kružni tok“, evo kada će funkcionisati (VIDEO)

NOVI SAD – Novi Sad bi uskoro mogao postati bogatiji za kružni tok, ali ne bilo koji, već „turbo kružni tok“ na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice.

Već dugo postoji ideja da se ova raskrsnica kod Spensa i Novosadskog univerziteta rekonstruiše i od nje napravi „turbo kružni tok“, a samim tim da se saobraćaj značajno ubrza.

Sada je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala tender za izbor izvođača radova.

Foto: PrtSc/Google Maps

Za ovaj projekat Grad Novi Sad i AP Vojvodina izdvojili su novac, a vrednost radova prema proceni je oko 300 miliona dinara.

Izvođač koji dobije ovaj posao imaće 9 meseci da deonicu završi i ponovo pusti u promet.

Šta je „turbo kružni tok“ i kako će on funkcionisati?

U video animaciji Aleksandra Panjkovića prikazano je kako bi „turbo kružni tok“ u praksi izgledao, kako bi se saobraćaj u njemu regulisao i to baš na predviđenom raskršću.
Ovo je relativno nov tip raskrsnice sa više traka koje zapravo nisu krugovi nego su u obliku spirale.

Time se eliminiše potreba za prestrojavanjem u kružnom toku i pre ulaska od vozača zahteva jedino da zna putanju kojom želi da ide i na osnovu toga odabere odgovarajuću traku.

Ako, na primer, u kružni tok ulaze dve trake, desna vodi desno i pravo, dok leva traka vodi pravo i levo.
To znači da se vozač pre ulaska u kružni tok mora odlučiti kojom trakom ulazi u kružni tok, unutrašnjom ili spoljašnjom, jer kada uđe, više nema menjanja trake do izlaska iz kružnog toka.

To bi takođe značilo da u kružnom toku nema „vrtenja krugova“ u nedogled, bar ne na propisan način, ali moguće je vratiti se u ulicu u kojoj ste bili ukoliko izaberete skroz levu traku.

Foto: PrtSc/Youtube/Aleksandar Panjković

Signalizacijom (pune, isprekidane i dvostruke linije) je označeno kojom trakom se vozilo kreće od trenutka kada uđe u „turbo kružni tok“ pa sve dok ne napusti isti.

Istraživanja su pokazala da se na taj način broj saobraćajnih nezgoda smanjuje za 50%, dok je sam protok vozila porastao za 46%.

Takođe, u „turbo kružnom toku“ dozvoljena brzina je 30 kilometara na čas, što omogućava vozačima bezbedniju vožnju. Takođe, usled manje brzine vozači bezbednije mogu da procene svoje postupke unutar novog kružnog toka.

Foto: PrtSc/YouTube/Aleksandar Panjković

„Turbo kružni tok“, prvi put je razvijen u Holandiji 2000. godine.

Posle Holandije, mnoge evropske i svetske zemlje prepoznale su njegovu efikasnost u cilju što boljeg regulisanja saobraćaja i smanjenja gužvi koje i kod nas postale deo svakodnevnice.

Ostaje nam samo da vidimo kako će izgledati i kako će funkcionisati ovaj novitet u Novom Sadu.

Pročitajte još:

 Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.