Većniku iz Sevojna koji je priznao da ništa nije radio potvrđen mandat i ostaje još četiri godine na istoj funkciji 1Mladenko Marković/ Foto: SPS

Mladenko Marković (SPS), većnik iz Sevojna, koji je javno priznao da u prethodnom mandatu ništa nije radio i koga je, pored toga, lokalna vlast izabrala na istu funkciju u naredne četiri godine, a čiju smenu je tražila opozicija, ostaće i dalje na toj funkciji.

Markovićevo razrešenje je zatražilo osam odbornika opozicije (Zdrava Srbija, DS, Zavetnici i SRS), ali protiv toga je, tokom današnje sednice sevojničke skupštine, bila odbornička većina vladajuće koalicije SNS, SPS-JS, PUPS i Pozitivnog Užica.

Od 19 odbornika, koliko ih ima u sevojničkoj skupštini, protiv smene se, tajnim glasanjem, izjasnilo deset odbornika vladajće koalicije, za smenu je glasalo osam opozicinih odbornika, dok je jedan predstavnik vladajuće većine bio odustan.

Tako će Marković, i pored sopstvenog priznanja o neradu tokom prethodne četiri godine u Veću Gradske opštine Sevojno, u kome je bio zadužen za poljoprivredu, nastaviti da vodi taj resor.

Iako je u zapisniku sa sednice Veća, 16. juna ove godine, kako je Danas pisao, zabeleženo da je Marković rekao „neću da se hvalim, ništa nisam radio“, a taj dokument je javno dostupan, predstavnici vladajuće koalicije su ga branili i odbili da ga smene.

Dok su ga stranačke i koalicione kolege branile, Marković je sve vreme ćutao u skupštinskom klupama. Nije izlazio za govornicom, a odbio je i da se obrati novinarima.

Predsednici odborničkih grupa Ivan Marić (SNS), Danica Marić (SPS-JS) i Aleksandar Ćaldović (Pozitivno Užice) su pozvali odbornike da ne glasaju za Markovićevo razrešenje, uz identično obrazloženje da su njegove reči istrgnute iz konteksta i pogrešno protumačene.

Većniku iz Sevojna koji je priznao da ništa nije radio potvrđen mandat i ostaje još četiri godine na istoj funkciji 2
tajno glasanje/Foto: Privatna arhiva

Predsednica Gradske opštine Sevojno Mirjana Đurić (SNS) je kazala da sa „Markovićevim radom, u prethodne četiri godine, nije upoznata, jer tada nije bila u lokalnoj vlasti“, a potom navela njegove zasluge u novom mandatu.

„Za kratko vreme, od mog postavljanja na funkciju, 10. juna, do kraja septembra ove godine, na inicijativu većnika Markovića, bilo je nekoliko važnih sastanaka o poplavama i štetama poljoprivrednika Sevojna, što će rezultirati uređenjem korita reke Đetinje u nekoj budućnosti. Kako će se to i kojim tokom odvijati ne mogu sada da kažem, jer to ne zavisi samo od nas, nego i od „Srbijavoda“ rekla je Đurić.

Dodala je da je „na Markovićevu inicijativu, održan i sastanak sa rukovodstvom JKP Bioktoš radi razmeštaja tezgi 12 najvećih poljoprivrednika u Sevojnu na užičkoj pijaci“.

Većniku iz Sevojna koji je priznao da ništa nije radio potvrđen mandat i ostaje još četiri godine na istoj funkciji 3
Mirjana Đurić/Foto: Nenad Kovačević

Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije, ocenio je da su „odbijajući da smene većnika Markovića, odbornici vladajuće koalicije pokazali neodgovornost“.  

„Zarad zaštite stranačkih kadrova, vladajuća koalicija je poručila građanima Sevojna, a i šire, da nerad ne treba sankcionisati. Odbornici koji su odbili da smene Markovića trebalo bi da budu svesni sopstvene odgovornsti i da je podele sa građanima koji su za njih glasali“, kazao je Ilić.

I Dušan Matić, odbornik DS, smatra da je „vladajuća većina, odbijajući da smeni Markovića, podržala nerad“.

„Nije problem samo Marković. Njemu su slični i ostali članovi Veća, čije plate značajno opterećuju budžet Sevojna. Samo za jedan četvorogodišnji mandat, članovi Veća dobijaju oko 10.000 evra, iako ništa nisu radili“ kazao je Matić.

Marković 50 godina u politici

Za Markovićevu rečenicu da nije ništa radio, Danica Marić, predsednica odborničkog kluba SPS-JS je navela da je ona „istrgnuta iz konteksta i da je deo njegovog ophođenja i komunikacije“, a potom poručila da je on „pedeset godina u politici i da je doprineo boljitku Sevojna“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari