Biznis
Svaka žena koja je SAMA SVOJA GAZDARICA zna da to nije lako – a evo šta može da pomogne

Svaka žena koja je SAMA SVOJA GAZDARICA zna da to nije lako – a evo šta može da pomogne

Iako podaci Agencije za privredne registre (APR) pokazuju da u Srbiji trenutno posluje skoro 100 hiljada preduzetnica i 32 hiljade privrednih društava čiji su osnivači žene, pretpostavlja se da ovaj broj nije sasvim precizan, jer do juna ove godine nije postojala obaveza da se u Registar privrednih subjekata upisuje podatak o polu vlasnika, direktora i članova privrednih društava i preduzetnika, tako da je vrlo verovatno broj žena koje imaju svoj biznis zapravo daleko veći. S druge strane, iskustva sa terena pokazuju da za mnoge dame put do uspeha u vlastitom poslu često zna da bude vrlo trnovit.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: Enveto elements
.

Iako je žensko preduzetništvo u našoj zemlji prepoznato kao veliki ekonomski potencijal, žene koje odluče da se upuste u preduzetničke vode susreću se sa raznim izazovima kao što su nedovoljna podrška, finansijska nestabilnost, manjak znanja... Za početak, ženama u Srbiji je i dalje neophodno ohrabrenje da se uopšte usude da pokrenu vlastiti posao. Zatim, kada jednom uđu u sam proces, veoma su im važni saveti već ostvarenih privrednica čije primere mogu da slede, ali i mogućnost da dobiju finansijsku, logističku i svaku drugu vrstu podrške koja će im pomoći da ostvare svoj san.

Zato su globalni projekti poput „She’s Next“, koji je 2019. godine pokrenula kompanija Visa, od izuzetne važnosti za sve postojeće i buduće preduzetnice, ali i za celokupno društvo, s obzirom na to da su mala i srednja preduzeća glavni pokretači ekonomije jedna lokalne zajednice. Osnovna svrha ove inicijative je da pomogne male biznise u ženskom vlasništvu i to kroz razmenu znanja, iskustava i tehnologija.

.
Foto: Promo
.

Od 2020. godine, „She’s Next, Empowered by Visa” inicijativa prisutna je i u Srbiji. Sa ciljem da se podigne svest o važnosti osnaživanja i edukacije žena u preduzetništvu, kompanija Visa odlučila je da od ove godine sa ovim više nego uspešnim projektom nastavi jače nego ikada i to tako što će udružiti snage zajedno sa Asocijacijom za afirmaciju potencijala i umrežavanje žena (AFA), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Udruženjem poslovih žena, ali i brojnim uspešnim preduzetnicama, među kojima ima i široj javnosti veoma poznatih dama, čije priče i iskustva ćete moći da pročitate u nekom od narednih tekstova.

No, ono što je najvažnije, jeste činjenica da svaka žena zainteresovana za preduzetništvo – bez obzira na to da li tek razmišlja o pokretanju vlastitog poslovanja ili već ima manje ili više uspešno razrađen biznis – sada može da se priključi ovoj inicijativi.

Sve što je potrebno jeste da odete na stranicu posvećenu She’s Next, empowered by Visa inicijativi, gde vas čeka mogućnost da saznate više informacija o samom projektu i načinu na koji možete postati deo zajednice čiji će članovi deliti znanja i iskustva o raznim temama, povezati se i okupiti na velikom događaju u Beogradu.

Sve članice Visa „She’s Next“ zajednice, dakle, dobiće priliku da se prijave za jedan od najvećih edukativnih događaja, na koji su pozvane sve žene koje tek razmišljaju da pokrenu svoj biznis, ali i već postojeće preduzetnice kojima su neophodni saveti kako da unaprede svoje poslovanje. Ovaj događaj biće organizovan krajem oktobra, kada će biti priređen niz radionica na kojima će dame moći da nauče nešto više o brojnim temama kao što su porez na dodatu vrednost, dizajn, biznis strategije i mnogo toga drugog.

Takođe, srpske preduzetnice dobiće jedinstvenu priliku da na kratkim petominutnim sesijama po ugledu na „speed dating“ porazgovaraju oči u oči sa ambasadorkama i ambasadorima „She’s Next ” inicijative i postave im sva pitanja koja ih zanimaju o svetu poslovanja.

Ali, to nije sve! Tokom prethodnih godina, u okviru „She’s Next“ projekta u Srbiji sprovedena su istraživanja koja su osvetlila situaciju na našem tržištu, predstavila profil domaćih žena preduzetnica i otkrila sa kakvim se sve to izazovima one suočavaju. U saradnji za portalom Blic.rs održana je Visa She’s Next debata, na kojoj su predstavljeni rezultati Istraživanja o poziciji žena preduzetnica i procesima donošenja odluka o pokretanju sopstvenog biznisa. I upravo je na osnovu ovih podataka, ali i razgovora sa preduzetnicama, isplaniran program za ovu godinu.

Zato, ako ste i vi već postojeća preduzetnica ili se razmišljate da u skorijoj budućnosti to postanete, ne propustite jedinstvenu priliku koja vam se pruža. Posetite stranicu visa.rs posvećenu ženskom preduzetništvu u Srbiji i postanite član zajednice koja može mnogo da vam pruži. Uostalom, nikad se ne zna, možda ste baš vi ta sledeća uspešna preduzetnica, kojoj će se generacije mladih žena koje dolaze diviti i obraćati za savet.