Subotica: Zoo vrt – spoj razonode, edukacije i zaštite prirode

DIREKTORKA ZOO PALIĆ
SUBOTICA – Na današnjoj sednici Skupštine grada, osim usvojenog rebalansa budžeta za ovu godinu, jedna od tačaka bila je rešenje o imenovanju  Sonje Mandić, diplomiranog pravnika, za direktora ustanove Zoološki vrt Palić  na mandatni period od četiri godine. Ona je, od 08. oktobra 2021. godine do danas, obavljala funkciju vršioca dužnosti direktora Zoološkog vrta Palić.

U izjavi za naš portal neposredno nakon završetka skupštinske sednice, Sonja Mandić rekla je da  želi da realizuje što više od velikog potencijala Zoološkog vrta.

“Zoološki vrtovi u naše doba nisu samo mesta gde se vrši puko prikazivanje životinja, niti treba da budu samo zabava i razonoda za posetioce. Zoološki vrt treba svim posetiocima, različitih uzrasta i obrazovne strukture, da omogući ugođaj i razonodu ali i da u isto vreme pruži jedinstveni način sticanja iskustava sa životinjama. Paralelno sa tim vrt mora određeni deo sredstava da uloži u poslove zaštite životne sredine putem obrazovanja svih zainteresovanih fizičkih i pravnih lica i izučavanjem i konzervacijom životne sredine” rekla je Sonja Mandić i dodala da je imperativ ustanove  da izvrši standardizaciju svojih kapaciteta, shodno svetskim standardima a u skladu sa domaćom legislativom, kako bi ponuda vrta u turizmološkom aspektu bila konkurentna inostranstvu.

“Vrtovi u regionu se ubrzano grade i rastu, uvećavajući time broj svojih posetilaca, razvijajući konzumentsku politiku svojih posetilaca. Najveća prednost Zoološkog vrta Palić je fantastična botanička podrška sa velikim brojem drvenastog rasada ali i cvetnih leja poput svetnog pauna na ulazu. Ono što ipak nedostaje su programi sa životinjama koji bi pomogli mladim generacijama da razviju ljubav prema prirodi koju će posle i oni preneti sledećim naraštajima” naglasila je Sonja Mandić i podsetila da je za funkcionisanje vrta nužno uključivanje u rad mreže zooloških vrtova EAZE (Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma), jer ta mreža daje podršku od preko 400 institucija u Evropi.

Kroz njihove programe dobili bismo i stabilno snabdevanje novim vrstama i jedinkama životinja i zato je, po njenim rečima, ulazak u članstvo EAZE formalnost, ali neophodna, da bi se vrt osnažio i bio prepoznat kao institucija u svetu, da bude bastion znanja, nauke i zaštite prirode, ali i razonode za svoje posetioce.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.