“Divlje horde” Kelna spremaju sačekušu “grobarima” koji im predstavljaju izazov 1 EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Hapšenje 15 fudbalskih huligana, pripadnika navijačke grupe Kelna “divljih hordi”, dokaz je da se nemačka policija ozbiljno priprema za današnje gostovanje Partizana u tom gradu i dolazak njegovih vernih navijača “grobara”.

Zvanično, razlog racije u kojoj su pohapšene viđenije vođe Kelnovih ultrasa, je njihovo učešće u neredima u Nici 6. septembra na utakmici istoimenog tima i nemačkog kluba, odigrane u okviru grupe D Lige konferencije, zbog kojih je početak utakmice kasnio čak sat vremena.

Tada je naime na stadionu došlo do tuče sa tifozima Nice koju su inicirali ultrasi Kelna, uz navijače Frankfurta najorganizovanija navijačka grupa u toj zemlji, poznata po visokom stepenu agresije, naročito kada njihov klub učestvuje u evropskim kupovima.

Hapšenja da bi se sprečio sukob „grobara“ i „horde“

Međutim, nema dileme da je iz taktičkih razloga do hapšenja došlo samo dan pre utakmice sa Partizanom kako bi se na taj način“divlja horda” oslabila i dezorijentisala u eventualnom pokušaja fizčkog napada na “grobare” koji će pratiti svoj tim na važnom gostovanju u Nemačkoj.

Da su sumnje policije opravdane pokazje praksa, jer su u februaru 2017. godine u grupnoj fazi Lige Evrope pripadnici “divlje horde” i drugih Kelnovih huliiganskih frakcija nameravale da napadnu korteo ( naziv za organizovanu šetnju navijača gradom do stadiona) “delija”, navijača Crvene zvezde što je policija saznala te i tada pohapsila viđenije vođe tih navijačkih grupa.

Pred utakmicu su uhapšeni pa posle i pušteni i neki Zvezdini tifozi. Međutim, hapšenja ipak nisu sprečila tuču ultrasa Kelna sa Zvezdinim “delijama” u jednom delu grada.

I „delije“ imale sukob sa Kelnovcima

“Delije” naravno nisu zaboravile “divljoj hordi” zbivanja iz Nemačke te je tokom utakmice jedan Zvedin navijač pokušao da ukrade transparent Kelnovih tifoza, tačnije rečeno navijačke grupe “Boys”, na utakamiici odigranoj 7. decembra te godine u Beogradu, i malo mu je falilo da u tome i uspe. Tom prilikom je kaišem udario Kelnovog navijača koji je tek toliko sklonio zastavu kako ona ne bi bila oteta. Pokušaj “delija” veoma je ražestilo Kelnove ultrase.

Gubitak transparenta predstavlja najveću sramotu za svaku organizovanu navijačku grupu koja nameće i njeno gašenje. Oko 5.000 nemačkih navijača njih bilo je smešteno na južnij tribini stadiona “Rajko Mitić” u Beogradu a Kelnovi huligani koji su bili među njima lomili su stolice i bakljama gađali Zvezdine navijače na istočnoj tribini.

Sasvim je jasno da “grobari” nisu ništa manji izazov za “divlje horde” od “delija”, a svakako su obe srpske navijačke grupe “inspirativnije” za Kelnove huligane od Nicinih tifoza, te nadležni u tom gradu sa zebnjom očekuje da li će danas doći do sukoba sa “grobarima” pre, u toku ili posle meča.

Sasvim je jasno da će Partizanovi navijači sa južne tribine, gde se okupljaju kada njihov tim igra kao domaćin, svaki “izazov” domaćih ultrasa prihvatili ili ga sami prvi iscenirati bez puno razmišljanja. To rizik od potencijalnih nereda čini još većim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari