Zbog čega Vučić spominje Staljingrad i širi paniku među građanima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbunjuje javnost kontradiktornim izjavama o tome da je Srbija "ekonomski tigar" koji ne treba da brine za budućnost, ali i da nam sledi "razdoblje teže i od 90-ih".
Zbog čega Vučić spominje Staljingrad i širi paniku među građanima?
Foto: 021.rs

"Strah me je veći nego ikada od onoga što se pred Srbijom nalazi", rekao je Vučić na predstavljanju kompleta knjiga "Sabrana dela Milorada Ekmečića", dodajući da se plaši da će do nove Staljingradske bitke doći mnogo brže nego što se misli i da ostaje pitanje "gde ćemo mi Srbi, šta ćemo sa sobom", piše Danas.

Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke, kaže da se Aleksandar Vučić "kao i sve kukavice plaši mnogih stvari", ali da mu je najveći strah – gubitak vlasti.

"Konstantnim najavama najcrnjih scenarija Vučić plaši građane Srbije. Njegova poruka prema javnosti je kreirana tako da se najavljuje apokalipsa, a on se putem propagande nameće kao jedino rešenje za državne probleme, kao nekakav mesija koji će nas spasiti. Ta matrica se primenjuje u svakoj krizi, bilo da je reč o pandemiji korona virusa ili o pregovorima o Kosovu. Nakon najavljene apokalipse, Vučić proglašava pobedu, pa po pravilu na krilima takozvane pobede ulazi u izbornu kampanju", navodi Rakić.
 
Prema njenim rečima, takav način uzurpacije javnog prostora je krajnje neodgovoran i opasan, jer se svodi na manipulaciju i igranje sa strahovima i emocijama građana Srbije.
 
"Ne želim da ublažavam očigledne razmere globalne krize, ali Srbija ni u čemu nije u lošijoj poziciji od drugih država u ovom delu sveta, osim u tome što ima katastrofalan, manipulatorski režim koji je u maniru najvećih prevaranata, a zarad opstanka na vlasti, pravio dilove sa svim centrima moći, često varajući i obećavajući stvari koje ne može da ispuni. Na kraju, istina je da nam može biti gore nego devedesetih, ali jedino u slučaju ako Srbiju nastave da urnišu nazadne snage koje su vladale devedesetih, a koje spletom nesrećnih okolnosti po Srbiju i dalje vladaju", dodaje Rakić.
 
Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", smatra da predsednik Srbije koristi staru već dobro oprobanu mantru piromana koji pali vatru i vatrogasca koji taj isti požar gasi "jer to što on govori kod njegove ciljne grupe ima efekat".
 
"Plaši narod, diže paniku, govori o ratovima, gladi, restrikcijama, a kad se od toga ostvari samo nešto delimično, onda je narod srećan jer nije bilo kataklizme koju je, naravno, predsednik Vučić sprečio. On se ne obraća svojim neistomišljenicima nego svojoj ciljnoj grupi kod koje ove njegove priče očigledno godinama prolaze", ukazuje Veselinović.
Da li će biti neke nove Staljingradske bitke ili neće, mi se tu ništa ne pitamo, već možemo da se nadamo da je neće biti, dodaje on ističući da mi svakako u njoj nećemo učestvovati.
 
"Što se tiče otimanja leve ili desne obale Dunava, ne znam da li se u međuvremenu posvađao sa svojim prijateljem Orbanom, ali ne znam ko bi drugi mogao da nam otima obale Dunava. Sve u svemu, još jedna prazna priča kao i ona o malim grobljima za penzionere, koja ima za cilj da narod uplaši, a njega još jednom proizvede u heroja i spasitelja nacije", zaključuje Veselinović.
  • Zemlja čudesa

    07.10.2022 08:11
    Ko zna, možda ovog puta (za promenu) nije širenje panike nego istinita i objektivna informacija. Svojom nesposobnošću i otimanjem sekta je toliko zaglibila državu da će kombinacija skupih energenata, prezaduženosti i inflacije imati efekat masovnog bombardovanja.
  • PEtar

    06.10.2022 15:59
    šibicar
    teški šibicar
  • Pokusaj

    06.10.2022 15:27
    Pokusava da uvede sankcije Rusija, uz pricu o apokalipsi. A da prevari Srbiju kojoj to nije rekao pred izbore . Pokusava da prezivi Srbe koji ce ga rastrgnuti ako to uradi . Mislim da je najbolje za sve referendum o sankcijama Rusiji .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija