Jedina tačka dnevnog reda biće zašto Srbija nije uvela sankcije Rusiji

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić kaže da je, nakon političke odluke EU na zahtev Hrvatske da se zaustavi dopremanje ruske nafte Srbiji preko Janafa u okviru novog paketa sankcija EU Rusiji, jasno da će jedina tačka današnjeg skupa Evropske političke zajednice u Pragu biti zašto Srbija još nije uvela sankcije Rusiji.

„Ovo je sve promenilo, predsednik Vučić ide tamo i čini mi se da je jedina tačka na dnevnom redu – zašto je Srbija još jedina zemlja na evropskom kontinentu, koja nije uvela sankcije Rusiji i kakvo je obrazloženje i jedino pitanje – kada će uvesti te sankcije“, rekla je Brnabićeva.

Ona je istakla, gostujući na Hepiju, da ispada su se svi praktično spremili da idu u Prag, kako bi napravili „sačekušu“ Vučiću, čuli šta ima da im kaže i da mu onda svako od njih nešto prebaci.

„Šta da očekuju posle ovoga od nas, kako će se i ko usuditi da bilo šta prebace Vučiću“, dodala je Brnabićeva.

Istakla je da će se danas videti kako će se Vučić boriti za interese Srbije i pitati ih šta oni sada očekuju od Srbije i šta imaju da joj zamere nakon onoga što su oni dozvolili Hrvatskoj.

Brnabićeva je napomenula da će se Vučić sastati sa Ursulom fon der Lajn danas oko 18 časova i ne vidi šta će on imati Lajen da kaže posle ovoga.

Brnabićeva je napomenula da se, pritom, neki neodgovorni političari iz opozicije dodvoravaju Zapadu i pokušavaju da iskoriste ovu tešku poziciju Srbije i spočitavaju kako ne možemo ostati neutralni.

„Mi nismo neutralni, osudili smo agresiju, ali nismo uveli sankcije, a oni su izvršili brutalnu agresiju na Srbju i nisu tražili saglasnost Saveta bezbednosti da napadnu SR Jugoslaviju“, istakla je ona i dodala da su zatim 2008. brutalno prekršili Rezoluciju 1244 i tako konačno polomili kičmu međunarodnog prava na Srbiji i prekršili sve principe Povelje UN.

„I oni danas ucenjuju Srbiju da uvedu sankcije Rusiji? Srbija je zaista u sprecifičnoj poziciji“, naglasila je premijerka Srbije.

Poručila je zemaljama EU da, ako već ne neće da se izvine Srbji i isprave greške po pitanju KiM koje su pravili, bar da kažu: „Preterali smo, evo sada idemo u poštovanje međunarodnog prava, i da otpriznaju Kosovo i vrate se u okvire međunarodnog prava. Nećete to da uradite, ali onda priznajte da je Srbija specifičan sllučaj. Ali, to više nije od juče na dnevnom redu ni za mene, a sigurna sam da nije ni za predsednika Vučića, šta oni imaju danas da zamere Srbiji“, istakla je Brnabićeva.

Kaže da je to politička odluka Hrvatske i obračunavanja Hrvatske sa Srbjom, samo zato što tražimo da odgovaraju ubice dece na Petrovačkoj cesti.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.