Ubili su je Ukrajinci, ipak. Vašington je znao?

Američke obaveštajne službe veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili ubistvo Darje Dugine, kćerke uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina.

Izvor: RTS

Četvrtak, 06.10.2022.

08:23

Ubili su je Ukrajinci, ipak. Vašington je znao?
EPA-EFE JUSTIN LANE

Vest je objavio Njujork tajms, navodeći da SAD odbacuju bilo kakvu umešanost u ovaj napad.

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država nisu bile upoznate sa planom napada u kojem je ubijena ruska novinarka Darja Dugina, ali su neimenovani zvaničnici administracije u Vašingtonu, posle eksplozije u Moskvi, ukorili Ukrajince, smatrajući da bi takav događaj mogao da dolije ulje na vatru sukoba.

Nove detalje atentata u kojem je stradala ćerka Aleksandra Dugina objavio je dnevnik Njujork tajms na osnovu dokumenta koji je, pršle sedmice, podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu.

U dokumentu se, takođe, navodi da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, kao i da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, već su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle atentata.

Dnevnik, pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika, navodi i da nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju i da li je odobrio predsednik Volodimir Zelenski.

Takođe, nije obelodanjeno ko je od američkih zvaničnika ukorio Ukrajince, ni kakav je bio njihov odgovor.

Vlasti u Kijevu su, odmah posle ubistva Darje Dugine, odbacivale odgovornost za umešanost u napad. Odgovornost za napad odbacio je tada i savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak navodeći da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

"Ruska propaganda živi u izmišljenom svetu. Ukrajinka i njeno 12-godišnje dete odgovorni su za dizanje u vazduh automobila propagandiste Dugine. Iznenađujuće, na licu mesta nisu pronašli estonsku vizu", objavio je Podoljak na Tviteru.

Ruska federačna služba bezbednosti posle eksplozije navela da je ubistvo počinila državljanka Ukrajine, koja je zatim pobegla u Estoniju. Slične optužbe je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku izneo i šef ruske misije pri svetskoj organizaciji Vasilij Nbenzja.

Darja Dugina nastradala je 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve. "Tojota lendkruzer prado" bila je vlasništvo njenog oca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: