Njujork tajms: Pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili ubistvo Darije Dugine

Američke obaveštajne agencije veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili nedavni atentat na Dariju Duginu, ćerku uticajnog ruskog ultranacionaliste Aleksandra Dugina, piše Njujork tajms.
Pozivajući se na američke zvaničnike, Njujork tajms piše da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ubistvo, niti su pružile obaveštajnu ili bilo koju drugu pomoć za izvršenje atentata, prenosi Klix.
Amerikanci tvrde da nisu bili upoznati s namerom da se ubistvo izvrši i kažu da bi se usprotivili tome da su bili konsultovani, a zbog toga su opomenuli ukrajinske zvaničnike.
Pretpostavlja se da su SAD napravile detaljnu procenu da li je Ukrajina umešana u ubistvo Dugine. Ukrajina je nakon ubistva negirala da je umešana u atentat, a to je ponovila i kada su njeni zvaničnici upitani o proceni američkih obaveštajnih službi.
 
SAD smatraju da ovakvi napadi imaju veliku simboliku, ali da malo direktno utiču na stanje na ratištu u Ukrajini, ali su zabrinuti zbog toga što postoji mogućnost da Rusi slične napade izvrše na ukrajinske zvaničnike.
 
Njujork tajms navodi da su SAD nezadovoljne zbog nedostatka transparentnosti Ukrajine, posebno kada su u pitanju aktivnosti na području Rusije.
 
Kako piše američki list, ukrajinske bezbednosne službe od početka rata su pokazale sposobnost da vrše sabotaže u Rusiji, a ocena je da je ubistvo Dugine u Moskvi jedna od najhrabrijih operacija, jer je time pokazano da se Ukrajinci mogu veoma približiti istaknutim Rusima.
 
Neki američki zvaničnici veruju da je njen otac Aleksandar bio stvarna meta i da su ukrajinski operativci mislili da će on biti u automobili sa ćerkom. Još nije poznato da li je atentat odobrio predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ko ga je izveo, piše Njujork tajms.
  • Misko

    06.10.2022 17:47
    Naravno
    Da su znali i to odobrili.
    Takva logistika i organizacija. Ma dajte,to je drzavni terorizam. Ne mogu to dva coveka ni pet da izvedu i pri tom stranci!
  • Zemlja čudesa

    06.10.2022 12:28
    Pre bih rekao da Ameri imaju nešto sa time i da su Rusi najušili, čim tako žustro peru ruke i prebacuju vruć krompir Ukropima. Prljaviju politiku od SAD i Velike Britanije niko nema.
  • Детелинара

    06.10.2022 11:20
    Убили су дете човека који нема никакву извршну власт. Чист тероризам. Могао бих да разумем да су ударили на некога из Владе или војске. Али на њих не смеју јер их чувају. Дарију нико није чувао нити њеног оца.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet